Japán Alapítvány Budapesti Iroda
1062 Budapest, Aradi u. 8-10
info@japanalapitvany.hu

A Japán Alapítvány a Japán Külügyminisztérium jóvoltából 1972-ben jött létre. Célja, hogy elősegítse Japán és a világ többi országa közötti kulturális kapcsolatok fejlődését, a japán kultúra széles körű megismertetését. A Japán Alapítvány 2003. október 1. óta különleges jogi státuszú, független adminisztratív szervezetként működik, melynek értelmében forrásait a központi költségvetésen kívül a magánszektor adományaiból egészítheti ki. A Japán Alapítvány törekvései között szerepel a nemzetközi kapcsolatok világszintű kiépítése mellett a japán kultúra értékeinek terjesztése, a világ népei közötti kölcsönös megértés elősegítése.

A Japán Alapítvány tevékenysége három területre osztható. A kulturális és művészeti cserekapcsolatokra, a japán nyelvoktatásra, valamint a japanisztikai kutatások, intellektuális cserekapcsolatok területére. Mindehhez járul még egy negyedik oszlopként a nemzetközi cserekapcsolatokkal összefüggő információk gyűjtését, rendszerezését és közreadását végző ún. Információs Központ munkája.

A Japán Alapítvány budapesti irodája a japán illetve a magyar állam kormányközti megállapodásnak értelmében 1991-ben, immáron több mint 20 éve, a Japán Alapítvány tizennegyedik tengerentúli irodájaként jött létre.

A Budapesti Iroda a magyar-japán kulturális cserekapcsolatok elmélyítése mellett tevékenységeit igyekszik a bölcsészet- és társadalomtudományok, művészeti vonatkozású eseményekre is kiterjeszteni. Továbbá japán nyelvoktatási programok és pályázatok meghirdetésével, élénk résztvevője kíván lenni a japán kultúra hazai terjesztésének.

A Budapesti Iroda a tokiói központ hivatalos programjain túl önálló programokkal, rendezvényekkel valamint pályázati lehetőségekkel is várja minden kedves érdekődőjét.

Az irodán belül könyvtár is működik, helyszínt biztosítva japán nyelvtanfolyamoknak, japán kultúrával foglalkozó előadásoknak, kisebb kiállításoknak. Külső helyszínű rendezvényeink közül már hagyományosnak tekinthetőek filmnapjaink és filmheteink, vándorkiállításaink valamint nagy sikerű színházi és zenei produkcióink.

Munkatársaink:

Igazgató: Tada Sanae

Igazgatóhelyettes: Miyake Shota

Japán nyelvoktatási szaktanácsadó: Hayashi Toshio

Japán nyelvoktatási szakértő: Omuro Fumi

Adminisztratív munkatárs: Mészáros Gábor

Programszervezőink:

Bózsó Réka (film, könyvkiadás, japanisztikai kutatás)

Sato-Stumpf Enikő (színpadi előadóművészetek, kiállítások)

Nikolényi Gergely (japán nyelvoktatás)

Szünnapok 2017-ben
január 2.