Ösztöndíjas programok japánnyelv-oktatók részére 2019-2020.

A Japán Alapítvány tanulmányi programokat hirdet japánnyelv-oktatók számára Japánban, az Alapítvány Urawa Központjába. Pályázható programok 2019-ben:

1. Alapképzés Japánnyelv-oktatók számára (NC-BT)

2. Nyelvképzés Japánnyelv-oktatók számára (NC-JT)

3. Módszertani Képzés Japánnyelv-oktatók Számára (NC-MT)

4. Téma-specifikus Képzés Japánnyelv-oktatók Számára (NC-TT).

1. Alapképzés Japánnyelv-oktatók Számára (NC-BT)

Kinek ajánlott?

Olyan, a pályájuk elején álló japánnyelv-oktatóknak, akik szeretnék fejleszteni nyelvtudásukat, megismerni az alapszintű módszertani és pedagógiai ismereteket, illetve elmélyíteni Japánnal kapcsolatos tudásukat. A program időtartama 6 hónap.

Feltételek:

- A pályázó (2019. december 1-jén) több, mint 6 hónapja, de kevesebb, mint 5 éve oktatja a japánt.

- A pályázó nem végzett kötelező tanulmányokat (általános és/vagy középiskola) Japánban.

- A (2019. december 1-jén) 35 vagy annál fiatalabb pályázók előnyt élveznek.

- Japán nyelvtudás: JLPT N4 (régi 3-as szint) vagy JF Standard A2-es szint, illetve ezeknek megfelelő nyelvtudás

- A pályázó korábban nem vett még részt 1 hónapnál hosszabb nyelvoktatói képzésen, melyet a Japán Alapítvány vagy más akadémiai szintű intézmény hirdetett meg Japánban.

6 hónap

Lebonyolítás:

2020. szeptember 1. – 2021. február 26.

2020. április

Részletes információk a Japán Alapítvány Program Guidelines c. pályázati tájékoztatójában:
Angolul (19.o)
Japánul (22.o)

2. Nyelvképzés Japánnyelv-oktatók Számára (NC-JT)

Kinek ajánlott?

A 6 hetes időtartamú program olyan japánnyelv-oktatóknak szól, akik elsősorban nyelvtudásukat, nyelvi készségeiket szeretnék fejleszteni. A programon NINCS lehetőség az oktatásmetodikai ismeretek elmélyítésére.

Feltételek:

- A pályázó (2019. december 1-jén) több, mint 6 hónapja oktat japánt oktatási intézményben. (Kötelező tanítási gyakorlat, illetve magántanítás nem számít bele.)

- A (2019. december 1-jén) 55 vagy annál fiatalabb pályázók előnyt élveznek.

- Japán nyelvtudás: JLPT N4 vagy N5 (régi 3-as vagy 4-es szint) vagy JF Standard A2-es szint, illetve ezeknek megfelelő nyelvtudás
    * A programra nem várjuk ennél erősebb nyelvtudással rendelkezők jelentkezését.

6 hét

Lebonyolítás:

2020. május 26. – 2020. július 9.

2020. március

Angolul (20.o)
Japánul (24.o)

3. Módszertani Képzés Japánnyelv-oktatók Számára (NC-MT)

Kinek ajánlott?

A 6 hetes időtartamú program olyan japánnyelv-oktatóknak szól, akik elsősorban oktatásmetodikai ismereteiket szeretnék fejleszteni. A programot két ízben hirdetjük meg (Nyári Kurzus és Téli Kurzus). A programon NINCS lehetőség a nyelvi készségek fejlesztésére.

Feltételek:

- A pályázó (2019. december 1-jén) több, mint 2 éve oktat japánt oktatási intézményben. (Kötelező tanítási gyakorlat, illetve magántanítás nem számít bele.)

- A (2019. december 1-jén) 55 vagy annál fiatalabb pályázók előnyt élveznek.

- Japán nyelvtudás: JLPT N3 (régi 2-es szint) vagy JF Standard B1-es szint, illetve ezeknek megfelelő nyelvtudás

- A pályázó 2014. április és 2019. december 1. között nem vett még részt 1 hónapnál hosszabb nyelvoktatói képzésen, melyet a Japán Alapítvány vagy más akadémiai szintű intézmény hirdetett meg Japánban. (E kritérium alól felmentést kaphatnak azok, akik a korábbi Hosszútávú Nyelvtanári Képzés során a Japán Alapítvány Japán Nyelvi Központjának ügyvezető igazgatója által kiosztott különdíjban részesültek.)

A program időtartama:

Mindkét kurzus esetén 6 hét.

Lebonyolítás:

Nyári Kurzus: 2020. július 7. – 2020. augusztus 20.

Téli Kurzus: 2021. január 13. – 2021. február 26.

Angolul (21.o)
Japánul (25.o)

4. Téma-specifikus Képzés Japánnyelv-oktatók Számára: 1. Japán Nyelvtan Oktatása 2. Üzleti Japán 3. Kurzustervezés (NC-TT)

Kinek ajánlott?

A program a következő 3 témában kerül meghirdetésre: 1. Japán nyelvtan oktatása, 2. Üzleti japán, 3. Kurzustervezés. A program célja, hogy a résztvevők a fenti témákban elmélyítsék elméleti-metodikai ismereteiket, bővítsék nyelvoktatói repertoárjukat. A kurzusok olyan nyelvoktatóknak szólnak, akik a különféle japánnyelv-oktatási elméletek iránt érdeklődnek. A pályázáshoz magas szintű nyelvtudásra van szükség. A programon japán állampolgárok is részt vehetnek.

Feltételek:

- A pályázó (2019. december 1-jén) több, mint 3 éve oktat japánt oktatási intézményben. (Kötelező tanítási gyakorlat, illetve magántanítás nem számít bele.)

- A (2019. december 1-jén) 55 vagy annál fiatalabb pályázók előnyt élveznek.

- Japán nyelvtudás: JLPT N2 (régi 2-es szint) vagy JF Standard B2-es szint, illetve ezeknek megfelelő nyelvtudás

- A pályázó korábban nem vett még részt Téma-specifikus Képzés Japánnyelv-oktatók Számára programon, ugyanazon témában.

- A pályázó vagy japán nemzetiségű, vagy olyan ország állampolgára, mely diplomáciai kapcsolatokat ápol Japánnal.

Lebonyolítás:

Japán Nyelvtan Oktatása: 2020. július 14. – 2020. augusztus 20.

Üzleti Japán: 2020. november 10. – 2020. december 17.

Kurzustervezés: 2020. november 10. – december 17.

Angolul (22.o)
Japánul (26.o)

* A programra mindhárom témában lehet jelentkezni, ám csak 1 kurzuson lehet részt venni. A kurzusok minimum 10 fő részvétele esetén indulnak el.