Ösztöndíjas programok japánnyelv-oktatók részére 2020-2021.

A Japán Alapítvány tanulmányi programokat hirdet japánnyelv-oktatók számára Japánban, az Alapítvány Urawa Központjába. Pályázható programok 2021-ben:

1. Alapképzés Japánnyelv-oktatók számára (NC-BT)

2. Nyelvképzés Japánnyelv-oktatók számára (NC-JT)

3. Módszertani Képzés Japánnyelv-oktatók Számára (NC-MT)

4. Online Tréning Program Japánnyelv-oktatók számára (NC-OT)

1. Alapképzés Japánnyelv-oktatók Számára (NC-BT)

Kinek ajánlott?

Olyan, a pályájuk elején álló japánnyelv-oktatóknak, akik szeretnék fejleszteni nyelvtudásukat, megismerni az alapszintű módszertani és pedagógiai ismereteket, illetve elmélyíteni Japánnal kapcsolatos tudásukat. A program időtartama 6 hónap.

Feltételek:

- A pályázó (2020. december 1-jén) több, mint 6 hónapja, de kevesebb, mint 5 éve oktatja a japánt.

- A pályázó nem végzett kötelező tanulmányokat (általános és/vagy középiskola) Japánban.

- Japán nyelvtudás: JLPT N4 (régi 3-as szint) vagy JF Standard A2-es szint, illetve ezeknek megfelelő nyelvtudás

- A pályázó korábban nem vett még részt 1 hónapnál hosszabb nyelvoktatói képzésen, melyet a Japán Alapítvány vagy más akadémiai szintű intézmény hirdetett meg Japánban.

6 hónap

Lebonyolítás:

2021. augusztus 30. – 2022. február 25. (tervezett időtartam)

2021. április

Részletes információk a Japán Alapítvány Program Guidelines c. pályázati tájékoztatójában:
Angolul (19-20.o)
Japánul (22-23.o)

2. Nyelvképzés Japánnyelv-oktatók Számára (NC-JT)

Kinek ajánlott?

A 6 hetes időtartamú program olyan japánnyelv-oktatóknak szól, akik elsősorban nyelvtudásukat, nyelvi készségeiket szeretnék fejleszteni. A programon NINCS lehetőség az oktatásmetodikai ismeretek elmélyítésére.

Feltételek:

- A pályázó (2020. december 1-jén) több, mint 6 hónapja oktat japánt oktatási intézményben. (Kötelező tanítási gyakorlat, illetve magántanítás nem számít bele.)

- Japán nyelvtudás: JLPT N4 vagy N5 (régi 3-as vagy 4-es szint) vagy JF Standard A2-es szint, illetve ezeknek megfelelő nyelvtudás
    * A programra nem várjuk ennél erősebb nyelvtudással rendelkezők jelentkezését.

6 hét

Lebonyolítás:

2021. július 5. – 2021. augusztus 18. (tervezett időtartam)

Angolul (20-21.o)
Japánul (24.o)

3. Módszertani Képzés Japánnyelv-oktatók Számára (NC-MT)

Kinek ajánlott?

A 6 hetes időtartamú program olyan japánnyelv-oktatóknak szól, akik elsősorban oktatásmetodikai ismereteiket szeretnék fejleszteni. A programot 2021 során csupán egy ízben hirdetjük meg. A programon NINCS lehetőség a nyelvi készségek fejlesztésére.

Feltételek:

- A pályázó (2020. december 1-jén) több, mint 2 éve oktat japánt oktatási intézményben. (Kötelező tanítási gyakorlat, illetve magántanítás nem számít bele.)

- Japán nyelvtudás: JLPT N3 (régi 2-es szint) vagy JF Standard B1-es szint, illetve ezeknek megfelelő nyelvtudás

- A pályázó 2015. április és 2020. december 1. között nem vett még részt 1 hónapnál hosszabb nyelvoktatói képzésen, melyet a Japán Alapítvány vagy más akadémiai szintű intézmény hirdetett meg Japánban. (E kritérium alól felmentést kaphatnak azok, akik a korábbi Hosszútávú Nyelvtanári Képzés során a Japán Alapítvány Japán Nyelvi Központjának ügyvezető igazgatója által kiosztott különdíjban részesültek.)

A program időtartama:

2022. január 12. – 2022. február 25. (tervezett időtartam)

Angolul (21-22.o)
Japánul (25.o)

4. Online Tréning Program Japánnyelv-oktatók Számára (NC-OT)

Kinek ajánlott?

A program 5 témakörben kerül meghirdetésre: 1. JF Standard a japánnyelv-oktatásban, 2. Japán nyelvoktatás és kultúra, 3. Olvasáskészség fejlesztése a nyelvoktatásban, 4. A japán nyelvtan oktatásának újragondolása, 5. Üzleti japán oktatása: a nyelvtanuló igényeinek felmérése.

Az egyes témakörök foglalkozás előtti tanulási fázisból, online órákból, egyéni konzultációkból és feladatleadásokból áll. Az első, tanulási fázisban a résztvevők egyénlieg sajátítják el az Alapítvány által előzetesen összekészített anyagokat, annak érdekében, hogy a sikeresen teljesíthessék a feladatleadásokat. Az online órákon a résztvevők összekapcsolódnak a Japán Alapítvány Urawa Központtal, megvitatják témáikat a többi résztvevővel, mely hozzásegíti őket a téma mélyebb elsajátításához.

Feltételek:

- A programra japán nyelvoktatási intézmények pályázhatnak. A résztvevő szerződésben áll az oktatási intézménnyel, mely szerződés a kurzus után is változatlanul fennáll.

- Japán nyelvtudás: 1. és 3. téma: JLPT N3 (régi 2-es szint) vagy JF Standard B1-es szint, illetve ezeknek megfelelő nyelvtudás.

4. és 5. téma: JLPT N2 (régi 2-es szint) vagy JF Standard B2-es szint, illetve ezeknek megfelelő nyelvtudás.

- A résztvevő (2020. december 1-jén) több, mint 2 éve oktat japánt az oktatási intézményben. (Kötelező tanítási gyakorlat, illetve magántanítás nem számít bele.)

Lebonyolítás (tervezett):

1. téma: A. 2021. április 1. – 2021. május 7.
               B. 2021. július 1. – augusztus 4.

2. téma: A. 2021. május 6. – 2021. június 16.
               B. 2021. augusztus 3. – szeptember 13.

3. téma: A. 2021. június 1. – 2021. július 12.
               B. 2021. szeptember 2. – október 20.

4. téma: 2021. október 5. – 2021. november 15.

5. téma: 2021. november 4. – 2021. december 15.

2021. március

Angolul (22-23.o)