Aktuális program

Helyszín megnevezése:
Aranytíz Kultúrház, Nagylovag terem
Helyszín címe:
1051 Budapest, Arany Jánosu. 10.

A több mint 260 éven át tartó Edo-kor a mai napig kedvelt témát nyújt filmekhez és regényekhez. A korszak egyik ismérve, hogy ekkor alakult ki és terjedt el a városi emberek kultúrája; többek közt a színjátszás, az ukijoe, a haiku és a könynyomtatás. Előadóink a kor két kevéssé ismert arcát fedik fel történelmi dokumetumok tükrében.

1. előadás: Edo-kor a parádék tükrében

előadó: dr. Kurusima Hirosi, a Japán Nemzeti Történeti Múzeum igazgatója

Az Edo-kor a parádék korszaka volt. A daimjóknak kétévente illett tiszteletüket tenni Edóban; a közel 300 feudális hadúr ezen alkalmakkor oda-vissza ünnepélyes felvonulás keretében tette meg a birtoka és a főváros közötti utat. Az Edóban tartózkodó daimjók is szerveztek időről-időre közös vonulást, amikor a fővárosi feladataik ellátására az Edo-várba mentek. A különböző városok központi sintó szentélyének vallási fesztiváljain a mikosi (hordozható sintó szentély) körbehordásához kapcsolódott ceremoniális menet, de Korea, Rjúkjú, Hollandia stb. külföldi delegációi is hasonlóan vonultak Edóba. Mind között a legnagyobb parádé a sóguné volt. Előadónk az Edo-kor különféle ceremoniális felvonulásait mutatja be képes dokumentációkon keresztül, valamint összehasonlítja azokat a Meidzsi-restaurációt követő, Meidzsi császár által tarott parádéval.

2. előadás: Lakktárgyak, mint jellegzetes helyi termékek a külföldi kereskedelemben

előadó: dr. Hidaka Kaori, a Japán Nemzeti Történeti Múzeum professzora

A lakkművészet Ázsia jellegzetes kézműves mesterségeinek egyike; ezen belül is az aranypor használatával dekorált maki-e lakktárgyak már a korai időktől Japán specialitásai voltak, s Kínában és Koreában is népszerűségnek örvendtek. Majd ahogy a 16. század második felétől a nemzetközi piac tágult, Európai megrendelésre is készíteni kezdték a lakktárgyakat, s már nem csak a Távol-Keletre, hanem a világ különböző részeire is eljutottak. Bár az Edo-kort általánban az nemzeti elszigetelődés koraként emlegetik, a lakkművek exportjának példáján keresztül betekinthetünk abba, milyen gazdag is volt a tárgyak révén az emberek között zajló cserekapcsolat.

Az előadáson való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött! Regisztrálni az alábbi linken, illetve a jobb oldalt található jelentkezési lap kitöltésével lehet:

Jelentkezési lap kitöltése

Amennyiben regisztrálnak, de mégsem tudnak részt venni a programon, kérjük előzetesen jelezzék, hogy az Önök számára fenntartott helyet másnak átadhassuk. Szíves együttműködésüket előre is köszönjük.