A kabuki-színház varázslatos világa - webinárium

A Cinema Kabuki filmfesztivál társeseményeként szeretnénk felhívni figyelmeteket az alábbi Kabuki témájú webináriumunkra.

Az előadás a márciusban bemutatásra kerülő, Cinema Kabuki filmvetítés-sorozatának élvezetéhez és megértéséhez kíván segítséget nyújtani az érdeklődő közönségnek.

Előadónk Duró Győző, dramaturg, Budapesti Katona József Színház alapító tagja, a Magyar Képzőművészeti Egyetem Látványtervező Tanszékének tanára, egyetemi docens. Beszélgetőpartnere és egyben az est moderátora pedig Cseh Dávid, dramaturg, esztéta és fordító.

A kabuki Japánban több mint négyszáz éve népszerű színjátékforma, amely eredetileg a XVII. században megerősödött nagyvárosi polgárság szórakozási igényeit elégítette ki. Színpompás díszletei és jelmezei, az európai barokk színpadtechnikáját is meghaladó szcenikai megoldásai, színészeinek szuggesztív arcfestése és bravúros mozgásformái ma már világszerte lenyűgözik a nézőket. Pedig az idők során alig változott. Története ugyanakkor megannyi titkot rejt.

Például: mit jelent a neve? Mi lehet az oka, hogy bár nők találták ki és vitték sikerre, közel négyszáz évvel ezelőtt mégis szigorú törvény tiltotta el őket a nyilvános fellépésektől, ezért szerepeiket ma is férfiak alakítják? Hogyan válhattak legkiválóbb előadói csillagászati összegeket kereső, ünnepelt sztárokká, amikor az akkori társadalmi elit mélységesen megvetette őket foglalkozásuk miatt? A nagy színészcsaládok szigorú öröklési rendje ellenére érvényesülhetett-e egy kiugró tehetségű fiatal, ha nem valamelyik híres dinasztiába született? Mivel magyarázható, hogy a kabuki csillogó produkcióit mintegy fél évszázadra háttérbe tudta szorítani az ugyanazokat a témákat feldolgozó, és hasonló külsőségeket használó bábjáték, a bunraku?

Ezekre és más fontos kérdésekre próbál válaszokat adni Duró Győző előadása, melyet számos képpel fog illusztrálni.

Regisztráció:

A program kezdete előtt tájékozódjon a Zoom webinar rendszer használatáról az alábbi dokumentum segítségével.

Zoom webinar használati útmutató nézők számára

A Zoom rendszer használatáról a regisztrációt követően hamarosan emailben küldünk Önöknek egy útmutatót, melynek segítségével könnyebben élvezhetik majd dr. Lázár Marianna előadását. Technikai probléma esetén forduljon kollégánkhoz az info@japanalapitvany.hu címen.

Amennyiben nem érkezik a Japán Alapítványtól email, vagy nem kapja meg a regisztrációt követő pár napon belül a belépési azonosító linket, valószínűleg regisztrációja sikertelen volt. Ebben az esetben vegye fel a kapcsolatot kollégánkkal az info@japanalapitvany.hu címen.

Egy nagyszabású Cinema Kabuki filmfesztiválon vehetnek részt idén márciusban. Négy rendkívül híres, eredeti kabuki színdarab felvételét tekinthetik meg a budapesti Puskin mozi képernyőjén, egyenesen Japánból, kiváló minőségben.

A filmek időpontjai a következők:
Március 1. 18:30 - Kócsaglány (Sagi musume)
Március 2. 18:30 - Az elátkozott kard (Kagotsurube sato no eizame)
Március 7. 18:30 - Oroszlánok tánca (Renjishi)
Március 8. 18:30 - Nezumi, a tolvaj (Nezumi kozo)

Mi is az a kabuki?
Eredetét tekintve a kabuki egészen az 1600-as évekre nyúlik vissza, és bár különféle hagyományokkal átszőtt, mégis bizonyos mértékben megújuló színpadi előadóműfaj, a négy fő japán színházi műfaj egyike.
A gyönyörű jelmezekkel, lenyűgöző sminkekkel és erőteljes drámákkal a kabukit Japánban a színházi művészet legmeghatározóbb formájának tekintik, amely évszázadok óta hatalmas népszerűségnek örvend, és lenyűgözi nézőit.
Az élő produkciókat, amelyekben napjaink legnagyobb kabuki sztárjai szerepelnek, ma már a legnagyobb felbontású kamerákkal veszik fel, hogy a világ számos mozijában a legmodernebb digitális rendszerekkel tudják levetíteni őket a nézők számára.