A kiotói főzőművészet varázsa - kulturális előadás

Nyomtatóbarát változat
Időpont: 
2019.09.18. 18:00 - 20:00
Helyszín megnevezése: 
Culinary Institute of Europe
Helyszín címe: 
Budapest, Bródy Sándor u. 44, 1088

Mi testesíthetné meg jobban a vasokut, vagyis a tradicionális japán konyhát, mint Kiotó főzőművészete? Gyönyörű természeti adottságai, illetve ezer éves története fővárosként hozzájárultak ahhoz, hogy Kiotó ősidők óta magához vonzza az ország különböző vidékeinek legkiválóbb alapanyagait. E tényezők együttállásából született meg a kifinomult étkezési kultúra, melyről Tamura Keigo, a Mansige elsőosztályú tradicionális japán étterem örököse beszél nekünk, aki a Japán Kulturális Hivatal által választott kulturális nagykövetként érkezik hazánkba. A tradicionális japán kultúrát őrző családi vállalkozások jellemzője, hogy a következő nemzedék már gyermekkorban elkezdi kitanulni a mesterséget, s nem volt ez másként Tamura séffel sem. Tanulmányai azonban nem korlátozódtak a főzés tudományának elsajátítására, hanem legalább olyan nagy hangsúlyt kapott a mögöttes szellemiség és kultúra is. Tamura Keigo előadásából megismerhetjük, hogyan befolyásolta az évszakok és ünnepek körforgása a kiotói gasztronómia fejlődését, ma is élő vonzerejét, s a háttérben húzódó filozófiát. Ezt követően betekintést nyerhetünk e konyhaművészet egyik legfőbb jellegzetességnek, a dasi elkészítésének és használati módjainak rejtelmeibe is. Vendégeink egy kis szaké mellett több különleges ételt is megkóstolhatnak, melyek az umami ízről híres dasin alapulnak.

 

Az előadás japán nyelven, magyar tolmácsolással zajlik.

 

Jegyek: 1.200 Ft

A jegyek megvásárolhatók a Makifood honlapján.

www.makifood.com/hu/fozokurzusaink

 

Tamura Keigo

A Mansige első osztályú japán étterem örököse, és a Junior Traditional Japanese Cuisine Restaurant Association (Zenkoku Mebaekai Rengokai) felügyelő ellenőre

 

Tamura Keigo a nagymúltú Mansige étteremet üzemeltető család legidősebb fiaként született. Gyerekkora óta tanulta a mesterséget, s miután befejezte tanulmányait, át is vette az üzlet vezetését. Tamura séf munkássága rendkívül szerteágazó, ugyanis a főzés mellett a kiotói önkormányzat oktatási osztályának tagjaként gasztronómiai tanfolyamok népszerűsítésében segédkezik, 2017 és 2018 között a National Federation of Mebae Kai Regional Associations of Japanese Restaurants igazgatóhelyetteseként tevékenykedett, valamint alapítótagként csatlakozott a Japanese Culinary Academy munkatársaihoz. Emellett gazdag külföldi tapasztalattal büszkélkedhet: többek között részt vett a francia Külügyminisztérium bankettjén, melyen az UNESCO Szellemi Kulturális Örökségeként regisztrált japán gasztronómiát ünnepelték, egy 700 fős jótékonysági esten Hawaiin, a milánói Expo 2015 rendezvényén, valamint egy főzőbemutatón Kuala Lumpurban. A Kiotóban található Manshige étteremnek nemzetközileg is nagy a híre, még XVI. Károly Gusztáv svéd király is megtisztelte látogatásával.

 

 

Az előadás a Japán Alapítvány Budapesti Iroda és a Culinary Institute of Europe közreműködésével jön létre.