Korai japán buddhista leletek és kapcsolódásaik a kontinenshez

Nyomtatóbarát változat
Időpont: 
2020.03.10. 18:00
Helyszín megnevezése: 
Aranytíz Kultúrház, Nagylovag terem
Helyszín címe: 
Budapest, Arany János u. 10, 1051

Az utóbbi évek látványosabb japán régészeti felfedezései közül több az 5. és 8. század közötti periódusból származik, mikor a korai japán állam számos elemet emelt át a kínai és koreai kultúrából. Ebben a korszakban terjesztette ki hatalmát az ország jelentős részére a később ”Jamato-dinasztia” névre keresztelt uralkodóház; végül a buddhizmust téve hivatalos állami vallássá, mely lépést a Tódaidzsi megépítése szimbolizált. Az órási buddha szobornak otthont adó nagytemplomot a 8. század közepén emelték az akkori fővárosban, Narában; s ezzel párhuzamosan felépítettek egy állami templomokból álló országos hálózatot is. Előadónk, Prof. Simon Kaner az említett korszak figyelemre méltó régészeti leletei közül mutat be néhányat; valamint szót ejt az ásatások során feltárt leletek, illetve a kortárs történelmi és mitológiai álláspontok összeegyeztetése körüli vitás kérdésekről. Végezetül beszél majd az elképzelésről, mely Narát tekinti a Selyemút keleti végpontjának.

 
Az előadás angol nyelven, magyar tolmácsolással zajlik.

Az előadáson való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött! Regisztrálni a jobb oldalt található jelentkezési lap kitöltésével lehet.

Amennyiben regisztrálnak, de mégsem tudnak részt venni a programon, kérjük előzetesen jelezzék, hogy az Önök számára fenntartott helyet másnak átadhassuk. Szíves együttműködésüket előre is köszönjük.