Időpont

Japán kultúrájának számos vonzó aspektusa van, melyek közül kétség kívül egy a japánkert. Egy apró univerzum ez, mely nem csupán a természet iránti tiszteletet tükrözi, hanem a szigetország kifinomult esztétikáját is. Nem csoda hát, hogy e magával ragadó vizuális kifejezési forma mára meghódította az egész világot, s egyre több helyen törekednek autentikus japánkertek létrehozatalára. Hazánkban közel 100 évvel ezelőttre nyúlik vissza az első ilyen kert története; napjainkra pedig már nem csak tájépítő szakemberek, illetve a szigetországért rajongók érdeklődését szolgálják, hanem kisebb tömegeket vonzanak be e helyek. Az elmúlt évek ilyetén fellendülésében nagy szerepet játszott Dani Zoltán tevékenysége, aki közgazdászból lett hivatásos japánkert-építő. Közel két évtizede kezdte el kitanulni a szakmát, s a kelet-közép-európai régióban jelenleg ő az egyetlen, aki Japánban szerezett hivatalos kertépítő minősítést. Évek óta fáradozik azon, hogy Magyarországon is egyre inkább elterjedjen a japánkertek ismerete és szeretete, illetve a jövő tájépítészeinek lehetősége legyen autentikus tudásra szert tenni. A vele készült rövidfilmben Dani Zoltán a japánkertek történelmi és szimbolikus hátteréről beszél, miközben mesél saját Japánban szerzett tapasztalatairól. A felvétel a Szentendrén évek óta épülő és szépülő nyilvános Japánkertben készült, amiről szintén hallhatnak a videóban.

Kérjük, segítse munkánkat az alábbi kérdőív kitöltésével. Köszönjük!