Ugrás a tartalomra

Rólunk

A Japán Alapítvány a Japán Külügyminisztérium jóvoltából 1972-ben jött létre. Célja, hogy elősegítse Japán és a világ többi országa közötti kulturális kapcsolatok fejlődését, a japán kultúra széles körű megismertetését. A Japán Alapítvány 2003. október 1. óta különleges jogi státuszú, független adminisztratív szervezetként működik, melynek értelmében forrásait a központi költségvetésen kívül a magánszektor adományaiból egészítheti ki. A Japán Alapítvány törekvései között szerepel a nemzetközi kapcsolatok világszintű kiépítése mellett a japán kultúra értékeinek terjesztése, a világ népei közötti kölcsönös megértés elősegítése.

A Japán Alapítvány tevékenysége három területre osztható. A kulturális és művészeti cserekapcsolatokra, a japán nyelvoktatásra, valamint a japanisztikai kutatások, intellektuális cserekapcsolatok területére. Mindehhez járul még egy negyedik oszlopként a nemzetközi cserekapcsolatokkal összefüggő információk gyűjtését, rendszerezését és közreadását végző ún. Információs Központ munkája. 

A Japán Alapítvány budapesti irodája a japán illetve a magyar állam kormányközti megállapodásnak értelmében 1991-ben, immáron több mint 30 éve, a Japán Alapítvány tizennegyedik tengerentúli irodájaként jött létre.

A Budapesti Iroda a magyar-japán kulturális cserekapcsolatok elmélyítése mellett tevékenységeit igyekszik a bölcsészet- és társadalomtudományok, művészeti vonatkozású eseményekre is kiterjeszteni. Továbbá japán nyelvoktatási programok és pályázatok meghirdetésével, élénk résztvevője kíván lenni a japán kultúra hazai terjesztésének. A Budapesti Iroda a tokiói központ hivatalos programjain túl önálló programokkal, rendezvényekkel valamint pályázati lehetőségekkel is várja minden kedves érdeklődőjét.

Az irodán belül könyvtár is működik, helyszínt biztosítva japán nyelvtanfolyamoknak, japán kultúrával foglalkozó előadásoknak, kisebb kiállításoknak. Külső helyszínű rendezvényeink közül már hagyományosnak tekinthetők filmnapjaink és filmheteink, vándorkiállításaink, valamint nagy sikerű színházi és zenei produkcióink.

 

Munkatársaink:

Igazgató: Fujii Mami

Igazgatóhelyettes: Nishimura Ayaka

Japán nyelvoktatási szaktanácsadó: Yashima Yasuhiro

Japán nyelvoktatási szakértő: Katayama Megumi

Adminisztratív munkatárs: Mészáros Gábor

Programszervező: Nikolényi Gergely (érdeklődés: japán nyelvoktatással kapcsolatos projektek)

Programszervező: Zugor Valentina (érdeklődés: színpadi előadóművészetekkel, kiállításokkal és filmekkel kapcsolatos projektek)

Programszervező: Tran Hong Hoa (érdeklődés: irodalommal, japanológia kutatással, könyvtárral és filmekkel kapcsolatos projektek)