Ugrás a tartalomra
14 május

A föld útjai: japán–magyar párbeszéd a kortárs kerámiaművészetben

2024. május 14. (kedd) 17:30-tól a Néprajzi Múzeum MÉTA terében A föld útjai: japán–magyar párbeszéd a kortárs kerámiaművészetben címmel tart előadást Hayashi Izumi kurátor (Museum of Modern Ceramic Art - Gifu), Aso Rando és Hioki Tetsuya képzőművészek. Az előadás moderátora Néma Júlia képzőművész.

Regisztráció: ITT

23 április

BUDAPEST: Ito Toshimitsu szobrászművész előadása

2024. április 23. (kedd) 17:00 órától Ito Toshimitsu szobrászművész, a Hiroshima Városi Egyetem professzora tart előadást Emlékhelyek és műalkotások címmel a Magyar Képzőművészeti Egyetem Nemzetközi Hetének keretében! Az esemény ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött.

Regisztráció: ITT

22 április

PÉCS: Ito Toshimitsu szobrászművész előadása

2024. április 22. (hétfő) 14:00 órától Ito Toshimitsu szobrászművész, a Hiroshima Városi Egyetem professzora tart előadást Emlékhelyek és műalkotások címmel a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karán! Az esemény ingyenes, előzetes regisztráció nem szükséges.

26 március

MAGÁNYOS KASTÉLY A TÜKÖRBEN – Ingyenes japán animációs filmvetítés Kecskeméten!

A Japán Alapítvány Budapesti Irodája 2024. március 26. (kedd) 18:00 órától ingyenes japán animációs filmvetítést rendez a kecskeméti Otthon Moziban!

A vetítés regisztráció ellenében ingyenes! Regisztráció: ITT

25 március

A japán biztosok tevékenysége a trianoni határmegállapítás során ― japán kordokumentumok elemzése 1920-as évekről ―

Kulturális előadás a trianoni békeszerződés és Japán aspektusáról. Előadónk Umemura Yuko, habilitált egyetemi docens. Szeretettel várjuk Önöket március 25-én az Aranytíz Kultúrházban!

22 március

Ogura Hiraku fermentáció dizájner előadása és dupla workshopja

Ogura Hiraku, a világ legismertebb fermentáció dizájnere, március 22. (péntek) 13:00-tól A fermentálás művészete címmel tart kóstolóval egybekötött előadást a Makifood Főzőiskolában, majd ugyanott március 23. (szombat) délután dupla workshop keretében tanulhatják el tőle az érdeklődők a japán konyha alapját jelentő dashi készítését!

8 március

A japán “kóban” közösségi rendészeti modell - Dr. Héra Gábor előadása

Mitől lett Japán a világ egyik legbiztonságosabb országa? Erre a kérdésekre keresi a választ Dr. Héra Gábor előadása egy 2022-ben, Japánban végzett szociológiai kutatás alapján. A vizsgálat keretében interjúk készültek Tokió és Kiotó városaiban rendőri vezetőkkel, koban rendőrökkel és a rendőrség munkájára rálátó kutatókkal. Szeretettel várjuk Önöket március 8-án az Aranytíz Kultúrházban!

6 március

Selyemfényben grafika, design, enteriőr kiállítás

A Japán Alapítvány támogatásával Selyemfényben címmel távol-keleti motívumok által inspirált lakástextilek, enteriőrök és könyvillusztrációk kiállítása tekinthető meg március 6. (szerda) és március 28. (csütörtök) között a Klebelsberg Kultúrkúriában!

17 február

Az Attack on Titan (Shingeki no Kyojin) eredete és kifelé mutató szemlélete

Hogyan született meg a világ számos országában népszerűségnek örvendő Shingeki no Kyojin című manga? Fujimoto Yukari, a Meiji Egyetem professzora ebben az előadásban arra helyezzi a hangsúlyt, miszerint a Shingeki no Kyojin történetében a szerző nemcsak egyes szereplőket, hanem egy egész világot igyekezett megalkotni — ennek kapcsán bemutatja a szerző, Isayama Hajime debütáló alkotását, kifejezésmódjának jellegzetességeit, valamint azon műveket, amelyek inspirálták a Shingeki no Kyojin megalkotásakor.

Az előadás ingyenes, de regisztrációhoz kötött! Regisztráció: ITT

 

9 február

EVERY DAY A GOOD DAY filmvetítés a Hopp Múzeumban

Február 9. (péntek) 16:00-tól a Every Day a Good Day című film lesz látható eredeti nyelven, angol felirattal a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeumban. Maga a vetítés a múzeumi belépő birtokában ingyenes! A múzeumban jelenleg Gróf Vay Péter püspök japán műgyűjteménye látható, így egy igazán a japán kultúrával átitatott délutánban lehet része az érdeklődőknek!

Előzetes regisztráció szükséges! Regisztrálni a hopprogram@hoppmuseum.hu e-mail címen lehet.