Ugrás a tartalomra
22 március

Sushiálmok filmvetítés (újra!)

A februári alkalom nagy népszerűségére való tekintettel újabb Sushiálmok filmvetítést tartunk!

A 85 éves sushikészítő mester, Jiro Ono élete elevenedik meg a megkapó dokumentumfilmben. David Gelb számtalan fesztivált megjárt, gyönyörű képekkel és Philip Glass (Az órák, Kundun) remek zenéivel aláfestett műve nem csak egy rendkívüli ember portréját vázolja fel, de sokat elmond a japán társadalomról és kultúráról is.

A vetítés előtt lehetőség lesz maki válogatásokat vásárolni egyenesen a Sushi Sei konyhájáról. A vetítés után pedig Jókúti András gasztroblogger fog mesélni a Jiro és más sztár szusiséfek éttermében tett látogatásairól.

4 március

Japán nap - A Szusimánia kiállítás kísérő programja

Egész napos családi programok a japán kultúra jegyében. A japán gasztronómiát bemutató történeti kiállítás megtekintése mellett többek között szusi bemutatóval, gasztronómiai és irodalmi előadásokkal, harcművészeti bemutatóval, teaszertartással, gyerekfoglalkozásokkal, társasjátékokkal, valamint nyelvoktatással, és koto koncerttel várjuk az érdeklődőket. Természetesen szusiból sem lesz hiány, a programon több fővárosi szusi étterem kínálatából lehet majd választani.

22 február

Az éhség, mint mozgatóerő:Történelmi visszatekintő a japán és a magyar élelmezéspolitikára

Prof. Fudzsihara Tacusi, a Kiótói Egyetem Bölcsészettudományi Kutatóintézet docense a Japán Alapítvány programsorozatának keretein belül több európai országba is ellátogatva előadásokat, beszélgetéseket tart a kutatásairól. A február 22-i budapesti alkalommal a japán gyermekétkeztetés rendszerének kialakulásáról és annak hátteréről tart előadást, fókuszálva a háború utáni éhezésből és szegénységből fakadó hatalmas erőre, ami a mai napig egy biztos rendszeren alapuló, egészségtudatos iskolai étkeztetés formálódásának fontos mozgatórugója volt. Ezt követően az ELTE Új- és Jelenkori Magyar Történeti Tanszék vezetője, az MTA doktora, Dr. Varga Zsuzsanna veszi át a szót, a háborús Magyarország élelmezésétől egészen a Kádár-korszak életszínvonal politikájáig hallhatunk egy érdekfeszítő előadást.

16 február

Sushiálmok filmvetítés

A 85 éves sushikészítő mester, Jiro Ono élete elevenedik meg a megkapó dokumentumfilmben. David Gelb számtalan fesztivált megjárt, gyönyörű képekkel és Philip Glass (Az órák, Kundun) remek zenéivel aláfestett műve nem csak egy rendkívüli ember portréját vázolja fel, de sokat elmond a japán társadalomról és kultúráról is.

16 november

NIHONBUYO - A tradicionális japán tánc csodálatos világa

Fujima Rankoh táncművész előadása és bemutatója. Az est során a táncművek bemutatását Sakurai Takako tánckritikus ismeretterjesztő kommentárja kíséri, így azoknak is bátran ajánljuk, akik kevésbé jártasak a tradicionális japán tánc világában.

3 november

Isze és Kumano szent földjein járva

November 3-án a nindzsákkal kapcsolatos előadásokról már jól ismert Jamada Júdzsi professzor Japán vallástörténetébe nyújt bepillantást két jelentős szent hely példáján keresztül.

12 október

Ingrid Fuzjko Hemming koncertek

Ismét hazánkban lép fel napjaink egyik legtehetségesebb zongoraművésze, Ingrid Fuzjko Hemming.

28 szeptember

A Rjúkjú-szigetek: történelem, kultúra, élővilág

Szeptemberben Japán legdélebbi tartományába kalauzol el minket kulturális előadása keretein belül Dr. Korsós Zoltán, az Állatorvostudományi Egyetem docense, aki három évet töltött ebben a csodálatos szubtrópusi szigetvilágban, ahol a talajlakó ízeltlábúak biológiáját tanulmányozta.

23 szeptember

Európai Nyelvi Koktélbár 2022

Immár 12. alkalommal kerül megrendezésre az Európai Nyelvi Koktélbár, mely ismét Budapesten ad otthont a magyarországi székhelyű EUNIC Hungary legnagyobb múltú programjának.

2 szeptember

A koto és a shamisen varázslatos dallamai - Élő bemutató és előadás

Kaneko Sumie, az ősi japán hangszerek, a koto és a shamisen hagyományos repertoárjának mestere, egy bemutatóval egybekötött előadást tart szeptember 2-án, este 7 órától a Budapest Music Center zenei könyvtárában.