Ugrás a tartalomra
-
Uránia Nemzeti Filmszínház
  -  
1088 Budapest, Rákóczi út 21.

19. Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztivál

November 24. és 28. között rendezik meg a 19. Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztivált Budapesten idén három helyszínen; az Uránia Nemzeti Filmszínházban, az Art+Cinemában és a Francia Intézetben várják az érdeklődőket az élő vetítésekre. 2003 óta minden évben nagyjából 15 egész estés alkotást és 300 rövidfilmet mutatnak be szerte a világból a rendezvény keretein belül, hogy a nagyközönséget közelebb hozzák az animációs filmek műfajához. Természetesen a vetítések közül nem maradhatnak ki a japán remekművek, s ez 2021-ben sincs másképp!

 
Olyan alkotások szerepelnek a kínálatban, mint az Oscar-jelölt Farkasok népe / WolfWalkers című ír-angol-francia animációs játékfilm, a Josep című, Európai Filmdíjas francia-belga-spanyol animáció, az Annecyban Kristály-díjjal jutalmazott francia-dán Calamity, vagy a japán animációs film egyik meghatározó alakja, Mamoru Hosoda meséje, a Belle: A sárkány és a szeplős hercegnő című új, több mint kétórás alkotása. Emellett további három japán filmet is láthatnak az érdeklődők: A tenger gyermekeiben egy fiú különös vonzalmat érez a nyílt víz és a vízi élet iránt, a Hétnapos háborúban fiatalok lázadnak fel a felnőtt világ uralma ellen, az Ongaku: A zenénkben pedig három tinédzser srác alapít minden tudás nélkül punk együttest. A rövidfilmek és gyermekanimációk mezőnyében pedig az elmúlt év díjnyertes magyar munkáival is találkozhatunk, így Darabos Éva Pá, kis panelom!, Ulrich Gábor Dűne, Lantos Júlia Incognito , Jurik Kristóf és M.Tóth Géza Kuflik, valamint Ulrich Sára Kérdezős vers című munkáival. 
 

Időpont:

2021.11.24.-28.

 

Japán filmvetítések:

November 25.: Hétnapos háború

Apja munkája miatt Aya arra kényszerülne, hogy elhagyja Hokkaidót, ahol az összes barátja él, és Tokióba költözzön. Mamoru meggyőzi őt, hogy szálljon szembe apja akaratával, és szabaduljon ki a fojtogató szorításából. Arra azonban senki sem számít, hogy a kamaszkori tiltakozásnak e szikrája lángra lobbantja a fiatalok totális lázadását a felnőtt világ uralma ellen.

 

November 26.: Ongaku: A zenénk

Dob, basszusgitár és elektromos gitár! Kenji Iwaisawa teljes egészében kézzel rajzolt független filmje igazi csemege a szemnek és a fülnek. Egy japán középiskolában három lúzer felfedezi a zene erejét, és rockzenekart alapít, habár egyikük sem tudja, hogyan kell játszani a választott hangszerén.

 

November 26.:  A tenger gyermekei

Amikor Ruka fiatalabb volt, egy szellemet látott apja munkahelyén, a tengeri akvárium vízében, most pedig furcsa vonzódást érez az akvárium és a két titokzatos fiú, Umi és Sora iránt, akikkel ott ismerkedett meg. A fiúkat tengeri tehenek nevelték, és ugyanolyan különös dalokat hallanak a tengerből, mint Ruka. A lány apjának és a többi felnőttnek csak homályos tudása van arról, mi mindent tapasztalnak a gyerekek, miközben mind mélyebbre merülnek a tenger egész világot átfogó rejtélyébe.

 

November 27.: BELLE: A sárkány és a szeplős hercegnő

A 17 éves Suzi édesapjával él egy faluban, ahol már évek óta nem találja a helyét. Miután regisztrál az „U” nevű virtuális világba, életre kelt egy másik identitást, amely tökéletes ellentéte a valódinak: az ötmilliárd felhasználóval rendelkező, nyüzsgő univerzumban ő Belle, a híres énekesnő. Az egyik virtuális koncertjét váratlanul megzavarja egy különleges teremtmény, és ezzel egyszerre borul fel mindkét élete.

 

Részletes információk a fesztivál Facebook oldalán:

https://www.facebook.com/anilogue/events

 

A fesztivál japán filmvetítéseit a Japán Alapítvány Budapesti Iroda támogatja.