Ugrás a tartalomra

A Japánnyelvi Videó Versenyt immár harmadik alkalommal rendeztük meg, melyre idén kilenc pályázat érkezett. A zsűri dolga nehéz volt, mivel a mezőny nagyon erősnek, a verseny pedig szorosnak bizonyult. Az alábbiakban közzétesszük a fődíjas, illetve különdíjas pályaműveket. Kérjük, tekintse meg a magyarországi japánnyelv-tanulók díjnyertes alkotásait!

A 2022. Japánnyelvi Videó Verseny teljes lejátszólistája az alábbi linkre kattintva érhető el :
https://youtube.com/playlist?list=PLPpzOhcxrj-xfExQHbAKmwm9lEQXztCBR


1. Fődíj

Okami: A Nyugati pályaudvar építészete és titkai 「ブダペスト西駅の建築とその秘密」

A zsűri értékelése:
Az építészeti téma, melyen keresztül a pályázó Magyarország vonzerejét szándékozott bemutatni, eredeti ötlet volt. Tekintettel a videó hosszúságára előírt kritériumokra – a pályamű nem lehet 3 percnél hosszabb –, a Nyugati pályaudvarral kapcsolatos magyarázat kellően kompaktnak bizonyult. A kártyajátékokat népszerűsítő üzlet bemutatása az előadás második felében szintén eredeti elképzelés volt, mert kapcsolódott az előadás témájához – bemutatta, hogy a magyarok képesek elfogadni és szeretni más országok kultúráját –, még akkor is, ha témájában nem függött szorosan össze a Nyugati pályaudvar bemutatásával. 

 
2. Különdíj:

Bach András: Varázslatos Magyarország「ハンガリーの魅力」

 A zsűri értékelése:
A zene részletek beillesztése, a képi anyag eredeti formában való rögzítése mind ügyesen sikerült. A cím feltüntetésében, valamint az egyes jelenetek közti átmenetek megoldásaiban is érezhető a gyakorlottság, a tudatosság. A magyarázatok érdekesek, és az is eredeti motívum, hogy láthatjuk a narrátor arcát. A kulisszák mögé való bepillantás még közelebb hozza a nézőt a videóhoz (a pályamű szerzőjéhez). A tény, hogy az itt bemutatottak Magyarország látnivalóinak csupán egyetlen aspektusára szorítkoznak, még izgalmasabbá teszi az alkotást.

 

Ezúton gratulálunk a nyerteseknek, és köszönjük minden pályázónak a megtisztelő részvételt!