Ugrás a tartalomra
Aranytíz Kultúrház
  -  
Budapest, Arany János u. 10, 1051

Az éhség, mint mozgatóerő:Történelmi visszatekintő a japán és a magyar élelmezéspolitikára

Prof. Fudzsihara Tacusi, a Kiótói Egyetem Bölcsészettudományi Kutatóintézet docense a Japán Alapítvány programsorozatának keretein belül több európai országba is ellátogatva előadásokat, beszélgetéseket tart a kutatásairól. A február 22-i budapesti alkalommal a japán gyermekétkeztetés rendszerének kialakulásáról és annak hátteréről tart előadást, fókuszálva a háború utáni éhezésből és szegénységből fakadó hatalmas erőre, ami a mai napig egy biztos rendszeren alapuló, egészségtudatos iskolai étkeztetés formálódásának fontos mozgatórugója volt. Ezt követően az ELTE Új- és Jelenkori Magyar Történeti Tanszék vezetője, az MTA doktora, Dr. Varga Zsuzsanna veszi át a szót, a háborús Magyarország élelmezésétől egészen a Kádár-korszak életszínvonal politikájáig hallhatunk egy érdekfeszítő előadást.

Amikor élelmezéspolitikáról, éhezésről beszélünk, egy eszmékkel, filozófiákkal, feltételekkel és körülményekkel átszőtt, komplex rendszert látunk, ahol számos tényező akadályozhatja, hogy kenyér kerüljön a családok asztalára. Jelen előadás és beszélgetés górcső alá veszi az élelmezéspolitika XX. századi alakulását Magyarországon és Japánban. Az előadásokon egyidejű betekintést nyerhetünk a magyar és a japán gazdasági és politikai állapotába, ahol a sok különbözőség ellenére az erőteljes, nyers és csillapíthatatlan mozgatóerő ugyanaz: az éhség.
Prof. Fudzsihara Tacusi, a Kiótói Egyetem Bölcsészettudományi Kutatóintézet docense a Japán Alapítvány programsorozatának keretein belül több európai országba is ellátogatva előadásokat, beszélgetéseket tart a kutatásairól. A február 22-i budapesti alkalommal a japán gyermekétkeztetés rendszerének kialakulásáról és annak hátteréről tart előadást, fókuszálva a háború utáni éhezésből és szegénységből fakadó hatalmas erőre, ami a mai napig egy biztos rendszeren alapuló, egészségtudatos iskolai étkeztetés formálódásának fontos mozgatórugója volt. Ezt követően az ELTE Új- és Jelenkori Magyar Történeti Tanszék vezetője, az MTA doktora, Dr. Varga Zsuzsanna veszi át a szót, a háborús Magyarország élelmezésétől egészen a Kádár-korszak életszínvonal politikájáig hallhatunk egy érdekfeszítő előadást. Ezután egy közös beszélgetés következik, a két professzor az előadásokra reflektálva osztja meg egymással a gondolatait. Szeretettel várjuk az érdeklődőket!
A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz között!


Az alkalom hossza körülbelül 2 óra.


Időpont, helyszín:
2023.02.22. 18:00
Aranytíz Kultúrház (Budapest, Arany János u. 10, 1051)


Jelentkezés:
https://docs.google.com/.../13mRbeqn797an83fs2lxMcgs.../edit