Ugrás a tartalomra
  -  

A bosszúálló szellemek legendája Szutoku császár történetének tükrében – webinárium

  

Jamada Júdzsi, a Mie Egyetem Bölcsészettudományi Karának professzora korábban a nindzsák történelmi szerepéről tartott élő előadást a Japán Alapítvány szervezésében.
 
A nindzsakutatáshoz kapcsolódó publikációi mellett több munkája foglalkozik a japán vallással és a történeti kultúrával, így ezúttal nem a nindzsák lesznek középpontban, hanem a japán történelemre nagy hatást gyakorló szellemek, azon belül is az úgynevezett bosszúálló szellemek (onrjó) legendájába enged betekintést egy webinárium formájában. De vajon kik ezek a bosszúálló szellemek, kire jelenthettek veszélyt és milyen formában mutatkozhattak meg a történelem során?
 
A haragos, bosszúálló szellemek legendája már a 9. századtól kezdve különböző formákban megjelent és igencsak jelentős szerepet játszott a japán történelemben. Később, a Meiji restaurációt megelőző időkben is (pédául Szutoku császár halálának évfordulóján) különféle eseményeket tartottak annak érdekében, hogy lecsillapítsák az onrjókat. De vajon miért volt erre szükség, hogyan lett onrjó Szutoku császár a halálát követően a japánok szerint, és egyáltalán, hogyan született meg e szellemek létének a gondolata?
 
Előadásában Jamada professzor beszél a bosszúálló szellemek történelmi vonatkozásairól, illetve a velük kapcsolatos különféle nézőpontokról és hiedelmekről. A webinárium moderátora dr. Lázár Marianna, a Károli Gáspár Református Egyetem japán szakának oktatója, az előadás pedig japán nyelven, magyar tolmácsolással zajlik.

Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt!

 

Időpont:

2021.11.17. 11:00

 

Az előadás online, Zoom webinar formában lesz megtekinthető, melyre regisztrálni az alábbi linken lehet.

https://us02web.zoom.us/.../reg.../WN_djVgNUKGRmGyjO_NDK7UHQ

 

 

A program kezdete előtt tájékozódjon a Zoom webinar rendszer használatáról az alábbi dokumentum segítségével.

Zoom webinar használati útmutató nézők számára

 

 

A Zoom rendszer használatáról a regisztrációt követően hamarosan emailben küldünk Önöknek egy útmutatót, melynek segítségével könnyebben élvezhetik majd dr. Lázár Marianna előadását. Technikai probléma esetén forduljon kollégánkhoz az info@japanalapitvany.hu címen.

 

Amennyiben nem érkezik a Japán Alapítványtól email, vagy nem kapja meg a regisztrációt követő pár napon belül a belépési azonosító linket, valószínűleg regisztrációja sikertelen volt. Ebben az esetben vegye fel a kapcsolatot kollégánkkal az info@japanalapitvany.hu címen.