Ugrás a tartalomra
Időpont

Az elátkozott kard (Kagotsurube sato no eizame)

Írta: Kawatake Shinshichi

Rendezte: Nakatani Hiroyuki

Játékidő: 113 perc

 

Az elátkozott kard a kabuki színház sewamono műfajának egyik remekműve. Az ebbe a csoportba tartozó darabok a köznép életét és hétköznapi gondjait hivatottak bemutatni. Az elátkozott kard cselekménye a 19. század közepén játszódik Edóban (mai nevén Tokióban), a Yoshiwara nevű vigalmi negyedben, amely kifinomultságáról, csillogásáról és az ott feltűnő csodaszép gésákról volt híres.

Jirozaemonnak, a sebhelyes arcú vidéki selyemkereskedőnek és szolgájának útja hazafelé éppen ezen a városrészen át vezet. Itt, a virágzó cseresznyefák alatt több gyönyörű kurtizánnal is találkoznak – a rendkívül csinos Yatsuhashi pedig csodával határos módon rámosolyog főhősünkre, aki ettől azonnal mély és szenvedélyes szerelemre lobban a nő iránt!

Ki gondolná, hogy ez a véletlen találkozás, ez az egyetlen tekintet valóságos katasztrófához vezethet? Hogy a szerelemből féltékenység és gyűlölet fakad majd? Az előadásban a főbb szerepeket a 20. század végének két jelentős kabuki-színésze, Nakamura Kanzaburo és Bando Tamasaburo alakítják. És fontos szerephez jut egy bosszúszomjas kard is!