Ugrás a tartalomra
Időpont

Japán harcművészetekről már valószínűleg mindannyian szereztek némi ismeretet, netán már járatosak is bizonyos stílusokban. De hallottak már a kyudoról? Lélegzetelállítóan fegyelmezett testtartás, csendes, megingathatatlan célzás, és egy összetett mozdulatsor, ami bár kívülről oly könnyednek tűnik… Vajon tényleg olyan egyszerű ezeket elsajátítani?

Egy rövid videósorozatot tekinthetnek meg, melyben ennek a nyugati országokban talán kevésbé ismert terület bemutatását céloztuk meg. A hagyományos japán íjászat eszközeiről, mint az aszimmetrikus íjról már körülbelül i. sz. 300-ból fennmaradtak különféle írásos emlékek. A kyujutsun, vagyis az íjászat művészetén alapszik, és a feudális Japán szamuráj osztályától ered. Mára már több tízezren gyakorolják szerte a világon, és számos kyudo iskolát alapítottak. Ezek kialakulási és fejlődési folyamata nagyban eltér, melynek következtében némelyik stílus esetén a látványra, míg másoknál inkább a hatékonyságra helyezik a hangsúlyt.

Mint minden budo, vagyis japán harcművészet, a kyudo gyakorlása is magában foglalja az erkölcsi és szellemi fejlődés eszméjét. Manapság azonban sok íjász inkább sportként tekint rá, így számukra a lövésztechnika a fontosabb. Persze azonban az évszázadok során kialakult hagyományos elemek nem igazán hagyhatók el, hiszen ahogy sok más japán sportágat, ezt a területet is szigorú szabályrendszer övezi.

A 2 részes videósorozatban Králik Andrea, kyudo oktató beszél erről a jellegzetes, hosszú múltra visszatekintő harcművészeti formáról, annak is Heki nevű iskolájáról, amelynek volt szerencséje elsajátítani sajátos stílusjegyeit. Ő volt ugyanis az első a világon, aki Japánba kikerülve külföldiként vállalt kyudo oktatást japán diákok számára egy japán egyetemen. Több éves íjász pályafutásáról, a kyudoval való megismerkedéséről, személyes tapasztalatairól fog többek között mesélni. Bemutatja a tradicionális íjászati eszközöket, az egyenruhát és minden jelentős elemet, amit csak tudni érdemes. Emellett kitér majd a kyudo jelenlegi helyzetére, népszerűségére Japánban és itthon.