Ugrás a tartalomra
  -  

Egy magyar szumóbirkózó a szamurájok nyomdokaiban - webinárium

Az idei Online Japán Filmfesztivál társprogramjaként szeretettel bemutatjuk az alábbi, soron következő webináriumunkat. A fesztivál egyik különleges fejezete a japánok híres nemzeti sportjához, a szumó világához köthető.

A sportág, melyben a szamuráj hagyományok élnek tovább, több mint ezer éves múlttal rendelkezik, és a mai napig is országos népszerűségnek örvend. Kezdetekben a császári szertartások közé sorolták, de ez nagymértékben eltért a manapság szumónak nevezett, ceremoniális mérkőzésektől, amely évszázadokig szigorúan a japánok küzdősportját jelentette. Manapság azonban sokaknak feltűnhetett, hogy nemcsak japán birkózókat láthatunk a képernyőn, de külföldiek is egyre nagyobb számban tűnnek fel a színen, méghozzá igencsak magas eredményeket elérve. Sőt, nemcsak, hogy külföldi, de egy magyar szumóbirkózóra is büszkék lehetünk, aki egy japán nemzeti sportnak szentelte élete nagy részét, és aki egészen fiatal éveitől kezdve, a mai napig Japánban él.

Milyen is lehet egy birkózó élete, ráadásul egy olyan személynek, aki nem Japánban született, hanem tizenévesen csöppent bele egy szigorú szabályokkal áthatott és mindennapos küzdelmeket igénylő világba? Vajon milyen nehézségekkel kellett szembenéznie amellett, hogy a japán nyelv és a sajátos kulturális elemek, szokások elsajátítása sem egyszerű feladat?

Tóth Attila Japánból élőben jelentkezve saját tapasztalatait, étrendjét, edzésterveit és a hivatalos mérkőzéseket bemutatva enged bepillantást a megannyi rituáléval és szabállyal rendelkező szumó hagyományokba.
Attilával együtt Máté Zoltán japanológus tartja az online beszélgetést.

Előadásunkat ajánljuk – nem csak szumó rajongóknak, hanem – mindazok számára, akik szívesen megismerkednének a japán tradíciókkal egy eddig kevésbé ismert aspektusból.
Az el
őadást követően a nézők online tehetnek fel kérdéseket az előadónak.

 

Regisztráció:

https://us02web.zoom.us/webinar/register/WN_B6kf0pZnSyCImkSp7V44ow

 

A program kezdete előtt tájékozódjon a Zoom webinar rendszer használatáról az alábbi dokumentum segítségével.

Zoom webinar használati útmutató nézők számára

 

 

A Zoom rendszer használatáról a regisztrációt követően hamarosan emailben küldünk Önöknek egy útmutatót, melynek segítségével könnyebben élvezhetik majd dr. Lázár Marianna előadását. Technikai probléma esetén forduljon kollégánkhoz az info@japanalapitvany.hu címen.

 

Amennyiben nem érkezik a Japán Alapítványtól email, vagy nem kapja meg a regisztrációt követő pár napon belül a belépési azonosító linket, valószínűleg regisztrációja sikertelen volt. Ebben az esetben vegye fel a kapcsolatot kollégánkkal az info@japanalapitvany.hu címen.

A több, mint 20 országot érintő Online Japán Filmfesztivál 2020. novemberében indult világkörüli útjára. Február 14. és 27. között az ország egész területén eredeti nyelven, magyar vagy angol felirattal, otthonunkban, a kanapéról ingyenesen nézhetünk meg 20 japán alkotást.

A fesztivál ideje alatt a https://jff.jpf.go.jp/watch/jffonline2022/hungary/ weboldalon minden nap elérhető mind a húsz alkotás, melyeket a lejátszás gomb megnyomását követően 48 órán keresztül, akár többször is újranézhet a közönség.