Ugrás a tartalomra
-
  -  

Irodalom Éjszakája 2021

Az Irodalom Éjszakájának ötlete tizenöt évvel ezelőtt született Prágában azzal a céllal, hogy a résztvevők minél több érdekes helyszínen, minél több nemzet irodalmából ízelítőt kaphassanak. Azóta nem csak a cseh fővárosnak lett az egyik legjelentősebb irodalmi eseménye, de hazánkban is ötödik éve kínál lehetőséget, hogy az irodalom szerelmesei új írókat és műveket fedezhessenek fel. Az idei rendezvény témája a vészkijárat", Japán irodalmát ez alkalommal Kawamura Genki műve képviseli.

 

 

Egy irodalmi happening, mely formabontó stílusban nyújt betekintést a világirodalomba: három estén át 24 ország 25 szerzőjének művéből színészek olvasnak fel részleteket az irodalomhoz nem feltétlenül kötődő vagy kevéssé ismert, különleges helyeken.

 

Debrecen (Japán: 2021.06.12.)

 

Debrecenben immár harmadik éve hangulatos belvárosi helyszínek fogadják be az irodalmi felolvasásokat. Az egymást követő három estén a debreceni Csokonai Színház színművészeinek tálalásában kóstolhat bele a közönség a világirodalom változatos ízeibe.

 

Útmutató az Irodalom Éjszakájához

* Az élő felolvasásokra 8 (az 1. nap 9) szabadtéri helyszínen párhuzamosan kerül sor 19:00 – 21:30 között, esőhelyszínt biztosítunk.

* Minden helyszínen egy adott szerző művének részlete hangzik el 19.00, 19.30, 20.00, 20.30, 21.00 órai kezdéssel.

* Az egyes helyszínek a különböző napokon különböző országok irodalmából adnak ízelítőt.

* Mindenki maga állíthatja össze aznapi irodalmi barangolásának útvonalát, ehhez nyomtatott térképet adunk segítségül.

* A programon való részvétel ingyenes és előzetes regisztrációt nem igényel.

* A zárt térben kijelölt esőhelyszíneken a felolvasások csak védettségi igazolvánnyal látogathatók.

JÁTÉK!

Az eseményhez kapcsolódóan megtartjuk hagyományos játékunkat, melyben a szerencsések értékes könyvcsomaggal gazdagodhatnak. A játék szabályait a rendezvényt megelőző héten tesszük közzé.

 
 

Budapest (Japán: 2021.06.24.)

 

Az Irodalom Éjszakája Budapesten évről évre új helyszínre vándorol, hogy az irodalmi élményen túl a város kulturális sajátosságaira is felhívja a közönség figyelmét. Az idei három napos eseménynek Belső-Erzsébetváros ad otthont, ahol az Orlai Produkció a Gólem Színház és az Egyéjszakás Kaland nevű alkalmi formáció színművészeinek tálalásában kóstolhat bele a közönség a világirodalom változatos ízeibe.

Idén először a budapesti Irodalom Éjszakáján az akadálymentesség is hangsúlyt kap: mindegyik napon lesz egy olyan felolvasás, amelyet jeltolmács közvetít a siketek és nagyothallók számára, a vakok és gyengénlátók helyszínek közti közlekedését pedig audiovizuális guide segíti.

Útmutató az Irodalom Éjszakájához

* Az élő felolvasásokra 19:00 – 23:00 között kerül sor párhuzamosan 8 (az 1. nap 9) különböző helyszínen.

* Minden helyszínen egy adott szerző művének részlete hangzik el 19.00, 19.30, 20.00, 20.30, 21.00, 21.30, 22.00, 22.30 órai kezdéssel.

* Az egyes helyszínek a különböző napokon különböző országok irodalmából adnak ízelítőt.

* Mindenki maga állíthatja össze az aznapi irodalmi barangolásának útvonalát, ehhez nyomtatott térképet adunk segítségül.

* A programon való részvétel ingyenes és előzetes regisztrációt nem igényel.

* A zárt térben kijelölt helyszíneken és esőhelyszíneken a felolvasások csak védettségi igazolvánnyal látogathatók.

JÁTÉK!

Az eseményhez kapcsolódóan megtartjuk hagyományos játékunkat, melyben a szerencsések értékes könyvcsomaggal gazdagodhatnak. A játék szabályait a rendezvényt megelőző héten tesszük közzé.

 

Az Irodalom Éjszakájának facebook oldala: https://www.facebook.com/irodalomejszakaja

 

Az Irodalom Éjszakájáról további részleteket az alábbi weboldalon olvashatnak: https://www.irodalomejszakaja.hu/

 

Igazgató asszonyunk üzenete a japán felolvasáshoz:

 

A közömbös fiatalt sokként éri közelgő halála híre. Hogy életét meghosszabbítsa, egyenként tüntet el fontos dolgokat a világból, melyek elvesztése kedves emlékeket idéz meg. Egy történet veszteségről és szeretetről.

 

Fujii Mami, a Japán Alapítvány igazgatója