Ugrás a tartalomra
-
Budapest Margit-sziget
  -  
1007 Budapest, Margitsziget

Irodalom Éjszakája 2022

Irodalom Éjszakája 2022 Db

 

 

 

 

 

 

 

 

Az Irodalom Éjszakájának ötlete tizenhat évvel ezelőtt született Prágában azzal a céllal, hogy a résztvevők minél több érdekes helyszínen, minél több nemzet irodalmából ízelítőt kaphassanak. Azóta nem csak a cseh fővárosnak lett az egyik legjelentősebb irodalmi eseménye, de hazánkban is ötödik éve kínál lehetőséget, hogy az irodalom szerelmesei új írókat és műveket fedezhessenek fel. Az idei rendezvény témája a „sziget", Japán irodalmát ez alkalommal Yoshimoto Banana műve képviseli.

Irodalom Éjszakája 2022 Yoshimoto Banana (1964) a századforduló előtt tört be a a japán irodalmi színtérbe. Munkásságát Yoshimoto Banana-jelenség névvel illetik, és ez nem is csoda. Első kötete, a Kitchen után két éven belül adott ki hét darab könyvet, melyből kettőt megfilmesítettek, emellett több mint 6 millió példányban keltek el, s persze megannyi elismerésben, díjban részesültek. Írásai a mágikus realizmus műfajába sorolhatók, de történetei ihletet merítenek a lányoknak szánt shōjo manga (képregény) világából is.

 Holdudvar
 (Trivium Kiadó, 2003)
 Egy átlagos fiatal nő és egy lányegyenruhába bújt fiú története. Mi bennük a közös? Mindketten elvesztették szerelmüket egy tragikus balesetben. A gyászt másképpen dolgozzák fel, de az érzés ugyanaz: az emlékekkel való küzdelem, fájdalom és üresség. Ám a folyónál megjelenő titokzatos utazó talán megoldással szolgál a lelki gondjaikra. A Yoshimoto diploma-munkájaként, egyben első írásaként megjelent novella elegáns történet, melynek látszólagos egyszerűsége a mesteri történetírás példája.

 

​Egy irodalmi happening, mely formabontó stílusban nyújt betekintést a világirodalomba: három estén át 25 ország 25 szerzőjének művéből színészek olvasnak fel részleteket az irodalomhoz nem feltétlenül kötődő vagy kevéssé ismert, különleges helyeken.

A Murakami Haruki után talán a második nemzetközileg is elismert kortárs japán szerző végre az Irodalom Éjszakáján! Garantáltan olvasni akarják majd a többi írását is.

Tóth Tímea, a Japán Intézet igazgatói asszisztense, programkoordinátor

Dátumok

 

Budapest (Japán: 2021.06.02.)

Debrecen (Japán: 2021.06.17.)

 

Az esemény Budapesten minden évben új városrészbe vándorol, hogy az irodalmi élményen túl a város egyéb kulturális sajátosságaira is felhívhassa a figyelmet. A rendhagyó 8 (a 3. napon pedig 9) helyszín között találjuk a Víztorony legfelsőbb szintjét is, ahol ráadásként a látogatók madártávlatból gyönyörködhetnek a város különleges látképében. A nagy múltú Danubius Nemzeti Hajós Egylet hamisítatlan dunai hangulatot sugárzó Wesselényi Csónakháza (egyúttal a maga nemében utolsó működő úszó csónakház az országban), valamint klubháza jobbára csak a klubtagok számára látogatható. A Budapest legrégebbi román kori emlékének maradványain épült Szent Mihály-kápolna, amely csupán a heti egyszeri misék alkalmával tárja ki kapuit, szintén a kevésbé könnyen hozzáférhető helyszínek listáját gyarapítja, akárcsak a pitypangos nosztalgiával kecsegtető Margitszigeti Gyermektábor. A Palatinus strand, a Margitszigeti Atlétikai Centrum, vagy a Kisállatkert az irodalom szempontjából jelentenek szokatlan párosítást. A harmadik napi meglepetéshelyszín egy mozgó közösségi tér: Jónás – A hal, ami mindent tud. A párját ritkító dizájn-utánfutó formavilága és különleges belső terének kialakítása megidézi a hajók, vitorlások, ladikok testét, a cethal gyomrát.

 

A helyszíneken párhuzamosan zajló, félóránként ismétlődő felolvasásokat tetszés szerinti sorrendben lehet meghallgatni: a helyszíneken és a rendezvény honlapján elérhető térkép segítségével mindenki maga állíthatja össze aznapi irodalmi barangolásának útvonalát. Budapesten a japán helyszínen nem más, mint a jelenleg nagy népszerűségnek örvendő "Szélvész után is szép vagy" monodráma főszereplője, Szántó Balázs olvas fel egy részletet Yoshimoto Banana novellájából.

 

Az idén újra hangsúlyt kap az akadálymentesség is. Mindhárom napon lesz egy-egy olyan felolvasás, amelyet jeltolmács közvetít a siketek és nagyothallók számára. A mozgásukban korlátozottak számára megközelíthető helyszínekről a programfüzet nyújt tájékoztatást. A regisztrált vak és gyengénlátó érdeklődőket az önkéntes segítők külön csoportban kísérik el a felolvasások helyszíneire.

 

 

Az Irodalom Éjszakájának facebook oldala: https://www.facebook.com/irodalomejszakaja

 

Az Irodalom Éjszakájáról további részleteket az alábbi weboldalon olvashatnak: https://www.irodalomejszakaja.hu/