Budapest Margit-sziget
1007 Budapest, Margitsziget

Irodalom Éjszakája 2022

Irodalom Éjszakája 2022 Db

Az Irodalom Éjszakájának ötlete tizenhat évvel ezelőtt született Prágában azzal a céllal, hogy a résztvevők minél több érdekes helyszínen, minél több nemzet irodalmából ízelítőt kaphassanak. Azóta nem csak a cseh fővárosnak lett az egyik legjelentősebb irodalmi eseménye, de hazánkban is ötödik éve kínál lehetőséget, hogy az irodalom szerelmesei új írókat és műveket fedezhessenek fel. Az idei rendezvény témája a „sziget", Japán irodalmát ez alkalommal Yoshimoto Banana műve képviseli.

Irodalom Éjszakája 2022 Yoshimoto Banana (1964) a századforduló előtt tört be a a japán irodalmi színtérbe. Munkásságát Yoshimoto Banana-jelenség névvel illetik, és ez nem is csoda. Első kötete, a Kitchen után két éven belül adott ki hét darab könyvet, melyből kettőt megfilmesítettek, emellett több mint 6 millió példányban keltek el, s persze megannyi elismerésben, díjban részesültek. Írásai a mágikus realizmus műfajába sorolhatók, de történetei ihletet merítenek a lányoknak szánt shōjo manga (képregény) világából is.

Holdudvar
 (Trivium Kiadó, 2003)
 Egy átlagos fiatal nő és egy lányegyenruhába bújt fiú története. Mi bennük a közös? Mindketten elvesztették szerelmüket egy tragikus balesetben. A gyászt másképpen dolgozzák fel, de az érzés ugyanaz: az emlékekkel való küzdelem, fájdalom és üresség. Ám a folyónál megjelenő titokzatos utazó talán megoldással szolgál a lelki gondjaikra. A Yoshimoto diploma-munkájaként, egyben első írásaként megjelent novella elegáns történet, melynek látszólagos egyszerűsége a mesteri történetírás példája.

​Egy irodalmi happening, mely formabontó stílusban nyújt betekintést a világirodalomba: három estén át 25 ország 25 szerzőjének művéből színészek olvasnak fel részleteket az irodalomhoz nem feltétlenül kötődő vagy kevéssé ismert, különleges helyeken.

A Murakami Haruki után talán a második nemzetközileg is elismert kortárs japán szerző végre az Irodalom Éjszakáján! Garantáltan olvasni akarják majd a többi írását is.

Tóth Tímea, a Japán Intézet igazgatói asszisztense, programkoordinátor

Dátumok

Budapest (Japán: 2021.06.02.)

Debrecen (Japán: 2021.06.17.)