Ugrás a tartalomra

Az Irodalom Éjszakája olyan kulturális esemény, ahol a város és a világirodalom formabontó stílusban adnak egymásnak három estén át találkozót a közreműködő színházak segítségével.


A világirodalmi felolvasások Budapesten évről évre új helyszínre vándorolnak, hogy az irodalmi élményen túl a város kulturális sajátosságaira is felhívják a közönség figyelmét.


Az idei háromnapos eseménynek a FŐVÁROSI ÁLLAT- ÉS NÖVÉNYKERT ad otthont. A népszerű létesítmény különböző pontjain 27 ország 27 szerzőjének művei hangzanak el a kései órákban a Vígszínház színészeinek előadásában, olyan arcát mutatva meg az Állatkertnek, amelyet a hagyományos látogatók aligha ismernek.

 

Az Irodalom Éjszakájának ötlete tizenhat évvel ezelőtt született Prágában azzal a céllal, hogy a résztvevők minél több érdekes helyszínen, minél több nemzet irodalmából ízelítőt kaphassanak. Azóta nem csak a cseh fővárosnak lett az egyik legjelentősebb irodalmi eseménye, de hazánkban is hatodik éve kínál lehetőséget, hogy az irodalom szerelmesei új írókat és műveket fedezhessenek fel. Az idei rendezvény témája a „lábnyomok", Japán irodalmát ez alkalommal Kavabata Jaszunari műve képviseli.

Dátumok

 

Budapest (Japán: 2023.06.08.)

Debrecen (Japán: 2023.06.17.)

 

Kavabata Jaszunari 1899-ben született Oszakában, a huszadik századi Sinkankakuha, a japán neopercepcionista, vagyis „új érzékenységű írok” jelentős képviselője. Szülei korai halála miatt nagyapja nevelte, azonban tizenhat évesen őt is elvesztette. A műveiben gyakran megjelenik a magány, az elérhetetlen szépség és a törékeny boldogság motívuma. 1953-ban a Japán Művészeti Akadémia tagjává választották, és az 1968. évi irodalmi Nobel-díj kitüntetettje, az első japán irodalmi Nobel-díjas alkotója.

 

Kavabata Jasznari országosan és nemzetközileg is elismert műve a 1937-es Hóország. A történet Honsu szigetén, az író szülőföldjén játszódik. A hófödte hegyek között találkozik Simamura és Komako, a gésa. A három évig tartó szerelmük közben az érzékeny táncművész lány egyre kétségbeesettebb, a magányra született férfi egyre elgondolkodóbb lesz, és eszébe jut Joko, akit a vonaton látott. Simamura élete az elérhetetlen szépség keresésén alapul, de hiába tombol köztük a vágy, bizonytalan szerelmük felperzselődik a tűzben, mint ahogy a találkozgatásuk színhelye, a hóórszági szálló is.

 - Erdős Veronika, a Japán Alapítvány programszervezője

 


A belépés I N G Y E N E S, ugyanakkor az idén (rendhagyó módon)
R E G I S Z T R Á C I Ó H O Z K Ö T Ö T T
 

 

*Az élő felolvasásokra párhuzamosan 9 különböző helyszínen kerül sor.
* Minden helyszínen egy-egy szerző művének részlete hangzik el 19.00 és 22.45 között félóránként, összesen 8 alkalommal.
* Az egyes helyszínek a különböző napokon különböző országok irodalmából adnak ízelítőt.
* Mindenki maga állíthatja össze az aznapi irodalmi barangolásának útvonalát, ehhez nyomtatott térképet adunk segítségül.

📌Közreműködik:
▪️Vígszínház

📌Támogatók:
▪️Budapest Könyvfőváros

ℹ️ A rendezvény a Budapest 150 – Könyvfőváros 2023 eseménysorozat részeként valósul meg

 

További részleteket az eseményről a
👉https://www.irodalomejszakaja.hu  és a https://www.facebook.com/irodalomejszakaja 👈weboldalon.

#IrodalomEjszakaja
#IrodalomEjszakaja2023
#IE2022
#eunichungary
#EUNIC
#labnyomok