Ugrás a tartalomra

Háromnapos világirodalmi séta a veszprémi várban

▪️ Időpont: 2023. november 9-10-11.
▪️ Helyszín: Veszprémi vár,

A japán felolvasás 9-én 19 órától 22 óráig, a Hősök kapujában (Vár u. 2.) lesz.

Budapest és Debrecen után Veszprémben is rendhagyó világirodalmi sétára hív az Irodalom Éjszakája: novemberben három estén át 27 ország 27 szerzőjétől a VEB23 által életre hívott Pannon Színitanoda (PASZTA) tanárai és hallgatói olvasnak fel a világirodalmi paletta sokféle árnyalatát felvonultató részleteket a veszprémi várban, kilenc hangulatos helyszínen, mindennap 19:00-22:00 óra között.

***

Az idei téma, amelyhez a kiválasztott szövegek kapcsolódnak: LÁBNYOMOK.

 

Minden helyszínen párhuzamosan egy-egy szerző művének 10-15 perces részlete hangzik el félóránként, 19 órától kezdődően. Az egyes helyszínek a különböző napokon más-más országok irodalmából adnak ízelítőt. Mindenki maga állíthatja össze az aznapi irodalmi barangolásának útvonalát, ehhez nyomtatott térképet adunk segítségül. Minden nap lesznek olyan felolvasások, amelyet jeltolmács közvetít a siket és nagyothalló vendégek számára.

📌Közreműködik:
▪️ Pannon Színitanoda (PASZTA)

 

Kavabata Jaszunari 1899-ben született Oszakában, a huszadik századi Sinkankakuha, a japán neopercepcionista, vagyis „új érzékenységű írok” jelentős képviselője. Szülei korai halála miatt nagyapja nevelte, azonban tizenhat évesen őt is elvesztette. A műveiben gyakran megjelenik a magány, az elérhetetlen szépség és a törékeny boldogság motívuma. 1953-ban a Japán Művészeti Akadémia tagjává választották, és az 1968. évi irodalmi Nobel-díj kitüntetettje, az első japán irodalmi Nobel-díjas alkotója.

 

Kavabata Jasznari országosan és nemzetközileg is elismert műve a 1937-es Hóország. A történet Honsu szigetén, az író szülőföldjén játszódik. A hófödte hegyek között találkozik Simamura és Komako, a gésa. A három évig tartó szerelmük közben az érzékeny táncművész lány egyre kétségbeesettebb, a magányra született férfi egyre elgondolkodóbb lesz, és eszébe jut Joko, akit a vonaton látott. Simamura élete az elérhetetlen szépség keresésén alapul, de hiába tombol köztük a vágy, bizonytalan szerelmük felperzselődik a tűzben, mint ahogy a találkozgatásuk színhelye, a hóórszági szálló is.

 - Erdős Veronika, a Japán Alapítvány programszervezője

 

veszprém

 

További részleteket az eseményről a
👉https://www.irodalomejszakaja.hu 👈weboldalon.

#IrodalomEjszakaja
#IrodalomEjszakaja2023
#IE2022
#eunichungary
#EUNIC
#labnyomok
#VEB2023