Ugrás a tartalomra
Aranytíz Kultúrház, Nagylovag terem
  -  
1051 Budapest, Arany János u. 10.

Japán első színésznői - Hanako munkássága

Idén ősszel a japán színháztörténet került a reflektorfénybe egy háromalkalmas előadássorozat keretében! Elsőként Kawakami Sadayakko munkásságával ismerkedhettek meg nézőink,majd a második  alkalommal Matsui Sumako életét vettük górcső alá. Végezetül az év záróprogramjaként megtudhatjuk ki volt Hanako és hogyan vált Európa szerte ismert színésznővé az 1900-as évek elején. Ki és milyen eszközökkel segítette karrierjét 1904 és 1916 között? Milyen japanizáló előadásokban szerepelt, és ezek mitől voltak különlegesek? Hogyan találkozott Rodinnel és vált a híres szobrász egyik kedvenc modelljévé? Mennyi köze van Mori Ōgai róla szóló, Hanako című novellájához?

 

Hanako a japán színháztörténet fontos alakja, mivel azonban sikereit Európában érte el és hazájában nem lépett színpadra, a legtöbb színháztörténti könyv megfeledkezik munkásságáról, vagy éppen csak közvetve foglalkoznak vele. Holott a színpadon bemutatott egzotikumba csomagolt naturalista haláljeleneteivel jelentős hatást gyakorolt az európai színjátszásra. Dr. Doma Petra utolsó előadásában Hanako színháztörténeti szerepét három személy, Loïe Fuller, August Rodin és Mori Ōgai kapcsán vizsgálja. Életét és karrierjét a színész(nő), modell és hős(nő) szempontokból mutatja be, ezáltal tágabb kontextusba helyezve a korabeli Nyugat–Kelet viszonyt is.
 
 
Mindannyiunk egészségének megóvása érdekében az épületben a maszk használata kötelező. Maximum 50 fő vehet részt a programon.

 

A program ingyenes, de regisztrációhoz kötött. A jelentkezéshez kérjük töltsék ki az alábbi regisztrációs ívet.

Jelentkezési lap

 

Amennyiben regisztrálnak, de mégsem tudnak részt venni a programon, kérjük előzetesen jelezzék, hogy az Önök számára fenntartott helyet másnak átadhassuk. Szíves együttműködésüket előre is köszönjük.