Ugrás a tartalomra
Aranytíz Kultúrház, Nagylovag terem
  -  
1051 Budapest, Arany János u. 10.

Japán első színésznői - Kawakami Sadayakko munkássága

Idén ősszel a japán színháztörténet kerül a reflektorfénybe egy háromalkalmas előadássorozat keretében! Elsőként Kawakami Sadayakko munkásságával ismerkedhetnek meg nézőink, de vajon ki is volt ő? Hogyan vált a japán színháztörténet-írás szerint az ország első színésznőjévé az 1900-as évek elején? Milyen előadásokban játszott és miért ismerte a nevét szinte mindenki Európában? Milyen hatással volt megjelenése a japán színháztörténetre? Hogyan alakult át a japán színház, miután a nők hosszú tiltást követően ismét színpadra állhattak?

 

Sadayakko látszólag sosem készült színészi pályára, élete eseményei mégis ebbe az irányba terelték. Legnagyobb sikereit az Egyesült Államokban és Európában érte el, de hazájában is hozzájárult a nyugati színház elfogadtatásához. Ismertsége ellenére társadalmi szempontból mindig marginális pozícióban volt. Dr. Doma Petra, a Károli Gáspár Református Egyetem adjunktusa ezeknek a pozícióknak (gésa, színésznő, feleség, özvegy) a mentén mutatja be Sadayakko életét és munkásságát, valamint betekintést nyújt a korszak éppen átalakulóban lévő japán színházi világába.

 

A program ingyenes, de regisztrációhoz kötött. A jelentkezéshez kérjük töltsék ki a jobb oldalon található regisztrációs ívet.


Amennyiben regisztrálnak, de mégsem tudnak részt venni a programon, kérjük előzetesen jelezzék, hogy az Önök számára fenntartott helyet másnak átadhassuk. Szíves együttműködésüket előre is köszönjük.