Ugrás a tartalomra
Aranytíz Kultúrház, Nagylovag terem
  -  
1051 Budapest, Arany János u. 10.

Japán első színésznői - Matsui Sumako munkássága

Idén ősszel a japán színháztörténet kerül a reflektorfénybe egy háromalkalmas előadássorozat keretében! Elsőként Kawakami Sadayakko munkásságával ismerkedhettek meg nézőink,ez alkalommal pedig Matsui Sumako életét vesszük górcső alá. Ki volt ő és hogyan vált a japán színháztörténet-írás szerint az ország első modern színésznőjévé az 1900-as évek elején? Egyáltalán hogyan válhatott valaki modern színésznővé és mit jelent ez a kifejezés? Milyen, a korban botrányosnak számító előadásokban szerepelt, és miért kellett elhagynia az iskolát, amelyben tanult? Hogyan járult hozzá a nők színpadon való megjelenésének elfogadtatásához és a korai feminista mozgalmakhoz?

 
Matsui Sumako már fiatalon tudatosan készült a színészi pályára és később professzionális nyugati színésznőként definiálta magát, holott valójában soha nem hagyta el Kelet-Ázsiát. Nevéhez szorosan kapcsolódik az „új színház” és az „új nő” fogalmainak megjelenése is a szigetországban. Dr. Doma Petra, a Károli Gáspár Református Egyetem adjunktusa e fogalmak, illetve híres szerepeinek vizsgálata révén mutatja be Matsui Sumako eseménydús életét és karrierjét.
 
Mindannyiunk egészségének megóvása érdekében az épületben a maszk használata kötelező.

 

A program ingyenes, de regisztrációhoz kötött. A jelentkezéshez kérjük töltsék ki a jobb oldalon található regisztrációs ívet.


Amennyiben regisztrálnak, de mégsem tudnak részt venni a programon, kérjük előzetesen jelezzék, hogy az Önök számára fenntartott helyet másnak átadhassuk. Szíves együttműködésüket előre is köszönjük.