Ugrás a tartalomra

A Japán Alapítvány támogatásával megrendezésre kerülő Budapesti Klasszikus Film Maraton keretében két film lesz látható Kinuyo Tanaka japán rendezőnőtől az Uránia Nemzeti Filmszínházban, illetve egy róla szóló dokumentumfilm is levetítésre kerül szeptember 13. és 14. között!

Az egyik legnagyobb japán filmsztár, Kinuyo Tanaka pályája a japán film aranykorát is magában foglalja, ma azonban csak kevesen ismerik. Szegény családba született, egy oszakai operatársulatnál kezdte a pályáját. Évente tucatnyi filmben játszott, a legnagyobb rendezők – Mizogucsii, Ozu, Kuroszawa, Narusze – vezető színésznője volt. Ő volt az első japán színésznő, aki rendezni kezdett, s ő lett az ország második női filmrendezője. Szakmai pozícióját rendezői tagsági kártyája jelképezi: angol nyelvű, s Misterként jelölték, mivel az egyesületben nem volt más nő. Nagyjátékfilmjei a történelmi filmtől a kortárs melodrámáig a női létezés aspektusait mutatják be.

Tanaka filmjeit Varró Attila filmkritikus vezeti fel, a Felkelő hold vetítése előtt pedig a Japán Alapítvány Budapesti Iroda igazgatója, Fujii Mami is köszöntőt mond.

JEGYVÁSÁRLÁS

 

Felkelő hold

(fekete-fehér japán dráma, 1955, 102 perc)

Szeptember 13. (szerda) 18:00
Uránia Nemzeti Filmszínház - Díszterem

Az Asai család a békés Narában él. Amikor látogatóba érkezik hozzájuk Amamiya úr, egy rég nem látott ismerős, Setsuko, a legkisebb lány rögtön észreveszi az érdeklődést közte és halkszavú nővére, Ayako között. A virgonc lány onnantól kezdve titkos randevúkat szervez és azon mesterkedik, hogy a két tartózkodó felet rábírja a vallomásra. Viszont amikor a saját ügyében kellene cselekednie, mégsem tud olyan céltudatos lenni, mint szeretne. Kinuyo Tanaka második filmje Ozu Jaszudzsiró forgatókönyvéből készült és kiemelten női szemszögből mesél az érzelmek kifejezésének nehézségeiről.

JEGYVÁSÁRLÁS

 

Kinuyo Tanaka – A nő, akiről beszélnek

(színes és fekete-fehér francia dokumentumfilm, 2022, 52 perc)

Szeptember 14. (csütörtök) 17:00
Uránia Nemzeti Filmszínház - Fábri terem

Kinuyo Tanaka, az egyik legnagyobb japán filmszínésznő karrierje párhuzamosan ívelt fel a szigetország filmművészetével. 1924-ben állt először a kamera elé és az 1970-es évekig játszott, pályája során több mint kétszáz filmben szerepelt. Azt már kevesebben tudják róla, hogy az 1950-60-as években rendezőként is kitűnt, és kitartásával komoly érdemeket szerzett a férfiak által uralt filmszakmában. Filmjeibe belecsempészte saját hétköznapi női tapasztalatait és megmutatta, hogy a korábbi ábrázolásmóddal ellentétben a nők nem csak áldozati szerepben tűnhetnek fel a vásznon. Hősnői éreznek, boldogok és szomorúak, és nem félnek magukat kifejezni. Pascal-Alex Vincent portréfilmje Tanaka, a rendezőnő életéhez és filmjeihez visz közelebb.

JEGYVÁSÁRLÁS

 

Mindörökké nő

(fekete-fehér japán dráma, 1955, 106 perc)

Szeptember 14. (csütörtök) 18:15
Uránia Nemzeti Filmszínház - Fábri terem

Fumiko szörnyű házasságban él férjével, aki nem tudja elfogadni, hogy megtalálta önmagát a költészetben. Miután elválnak, Fumiko versei sikert aratnak egy tokiói lapban, de ekkor kiderül, hogy súlyos mellrákja van. A verseit a saját személyes világáról író nőt mélységesen felkavarja, amikor elveszíti a melleit. Kinuyo Tanaka harmadik filmjében Fumiko Nakajō költőnő történetét dolgozta fel. Nőiesség, anyaság, elnyomott vágyak, a társadalmi elvárásokból eredő lelkiismeretfurdalás és a személyes szabadság kérdései bontakoznak ki a filmben, melyben a rendezőnő a költőnő igaz története kapcsán bontotta ki életműve visszatérő témáit.

JEGYVÁSÁRLÁS

 

Időpont:

2023. szeptember 13. (szerda) 18:00 - Felkelő hold (Díszterem)
2023. szeptember 14. (csütörtök) 17:00 - Kinuyo Tanaka – A nő, akiről beszélnek (Fábri terem)
2023. szeptember 14. (csütörtök) 18:15 - Mindörökké nő (Fábri terem)

 

Helyszín:

Uránia Nemzeti Filmszínház
(1088 Budapest, Rákóczi út 21.)

 

Belépő:

Egységesen 500 Ft vetítésenként, jegyek a mozi honlapján kaphatók.

JEGYVÁSÁRLÁS

 

A Budapesti Klasszikus Film Maratont NEM a Japán Alapítvány szervezi, bármilyen kérdéssel kérjük keressék közvetlenül a fesztivál szervezőit, illetve a vetítések helyszínét biztosító Uránia Nemzeti Filmszínház munkatársait az info@urania-nf.hu email címen vagy a +36 1 486-3400 telefonszámon.