Ugrás a tartalomra
-
Toldi mozi
  -  
1054 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 36-38

Japán Filmhét 2021

Ha részt vett Filmhetünkön, kérjük töltse ki online kérdőívünket, hogy jövőre is hasonlóan izgalmas kínálattal várhassuk vissza. Köszönjük!

Online kérdőív:

 

Egy év kihagyás után ismét a Toldi moziba csábítanak a jobbnál jobb kortárs filmek, ugyanis újra itt a Japán Filmhét! Nézőink főként 2019-ben készült műveket láthatnak, melyek nem csupán a szigetország változatos tájait mutatják be Nagasakitól egészen Hokkaidóig, de közös témájuk a nehézségekkel való szembenézés és a továbblépés egy remélhetőleg boldogabb jövő felé. Életünk számos területén érhetnek bennünket tragédiák – legyen az időskori betegség, szerelem, vagy egy számunkra fontos személy elvesztése –, főhőseink viszont ezek ellenére sem veszítik el a reményt, hogy sorsuk jobbra fordulhat. Az élet megy tovább, a kérdés csupán az, hogy mi ezt miképp fogadjuk el.

A filmeket japánul, angol és magyar felirattal vetítjük.

 

A belépődíj vetítésenként 500 Ft, a jegyeket június 4-től a Toldi mozi jegypénztárában és online, a mozi honlapján árusítják.

https://toldimozi.hu/programok/japan-filmhet-2021

 

Június 15. (kedd), 18:30:

Látogatóban Gyöngyhagyma úr édesanyjánál 

ペコロスの母に会いに行く/ Pecoross' mother and her days

Rendezte: AZUMA Morisaki

(2013, 113 p)

 

Yūichi elvált, ráadásul hagymára emlékeztető kopasz feje miatt ráragadt a „Gyöngyhagyma” gúnynév. Meglett férfiként is szeret erotikus történeteket rajzolni, gitárral az oldalán pajkos dalokat énekelni bárokban, s persze jókat inni. Ám a kissé szétszórt látszat ellenére van, amit nagyon komolyan vesz: családja ugyanis mindennél fontosabb számára.

 

Nyugdíjas édesanyja, Mitsue mindenkinek segíteni próbál, ezért gyakran keresik telefonon magukat unokának kiadó csalók, vagy épp közmunkásnak álcázott betörök. Ennél is aggasztóbb azonban erősödő demenciája, s amikor hirtelen elkóborol otthonról, Yūichi kénytelen munkáját hátrahagyva hazarohanni. Az orvosok tanácsára végül rászánja magát, hogy otthonba küldje Mitsuét. Ám az asszony nem tud a közösség részévé válni, mivel betegsége folyton a múltba húzza vissza.

 

Megható történet arról, hogy a felejtés néha nem feltétlenül szomorú dolog; miközben Nagasaki tengerillatú városa bontakozik ki előttünk a háború fanyar utóízével. A film alapjául szolgáló manga írója maga a főhős, Okano Yūichi; s a filmkockákon láthatjuk a képregény születésének pillanatait.

 

Június 16. (szerda), 18:30:

Út az állomáshoz

Show Me the Way to the Station (駅までの道をおしえて)

Rendezte: HASHIMOTO Naoki

(2019, 126 p)

 

Történetünk elején Sayaka egyedül látogat el az állomásra, ami szeretettet kutyája, Lou, kedvenc helye, s boldog közös pillanatok színhelye volt. Nehezen dolgozza fel hű társa eltűnését, és szülei kérlelése ellenére sem adja fel a reményt, hogy legjobb barátja egyszer még hazatér.

 

Az osztályából kirekesztett kislány egyből rokonléleknek véli a fehér shiba kutyust, amint meglátja őt a kisállatkereskedésben. Idős kora miatt senki sem akarja megvenni az ebet, ám Sayaka szülei egy fontos kitétellel belemennek az állattartásba; ha megérti, hogy egy kutya élete legfeljebb 10-15 évig tart. Mikor Lou eltűnik, a szülők biztosak benne, hogy végső nyughelyét keresve hagyta el otthonát, ám a kislány ezt nem tudja elfogadni. Keresőútjain ismerkedik meg a Ladybird kávéház tulajdonosával, Fuse úrral, aki szintén elveszített valami fontosat, de a remény még nem hunyt ki benne.

 

A film alapjául szolgáló díjnyertes regény szívmelengető módon mutatja be egy kislány és egy nagypapa barátságát, melyet átsző a közös veszteség súlya, és a tengerpartot átszelő vasutak metaforája.

 

Június 17. (csütörtök), 18:30:

Égből pottyant étterem

Restaurant in the Sky (そらのレストラン)

Rendezte: FUKAGAWA Yoshihiro

(2019, 126 p)

 

Talán a boldogság nem más, mint finom ételeket enni, s azokat megosztani másokkal.

 

Észak-Japán lankás vidékén, Hokkaidó szigetén található egy gyönyörű farm, melyet Wataru igazgat feleségével és kislányukkal. Mellette rejtőzik egy kis sajtüzem, ahol a fiatal apuka szigorú mestere keze alatt tanulja a sajtkészítést. E vidám családot megannyi hasonló gondolkodású ember veszi körül, s mikor Tokióból egy ifjú pásztor érkezik körükbe, neki is megmutatják, mi rejlik a finom alapanyagok mögött.

 

Az öröm még nagyobb lesz, amikor a sziget egyik híres séfje látogatást tesz a farmon, s a segítségével egy napra éttermet nyitnak, hogy megosszák boldogságukat másokkal.

 

Június 18. (péntek), 18:30:

Csak a macska tudja 
Only The Cat Knows (初恋~お父さん、チビがいなくなりました)


Rendezte: KOBAYASHI Shotaro
(2019, 105 p) 

 

Szerelem egy életen át… vagy mégsem?
 

Masaru és Yukiko 44 éve házasok; ez idő alatt három gyermeket neveltek fel Tokióban. Ám ahogy a fiatalok kirepülnek, s a pár kettesben marad, férje mintha egyre távolodna Yukikótól. Hiába gondoskodik a férfiról, főz és mos rá, semmi hálát nem kap viszonzásul. Ebből fakadó elfojtott érzései akkor törnek igazán a felszínre, mikor az asszony hőn szeretett macskája eltűnik otthonról, s Masaru egyáltalán nem érti meg felesége szomorúságát. „El akarok válni” – fogalmazódik meg a Yukikóban, aki aggályait legfiatalabb lányukkal, Naokóval osztja meg. Ő volt az, aki inkább a karriert választotta szerelem helyett, s azóta sem mosolygott rá a szerencse ezen a téren. Vajon Naoko döntött helyesen? 
 

A közkedvelt manga nyomán készült megindító film elgondolkodtat, hogy néha társaságban magányosabbak lehetünk, mint egyedül.
 

 

A nagy érdeklődésre való tekintettel kérjük Önöket, hogy lehetőleg előre szerezzék be a jegyeket a Toldi mozi honlapján (http://toldimozi.hu ), vagy személyesen a pénztárban, mert a vetítés előtt már lehet, hogy nem lesz rá mód.
Elnézést kérünk a kellemetlenségekért, de belépőjegy nélkül sajnos senkit sem tudunk beengedni a vetítésekre. Kérjük kísérjék figyelemmel a kormány járványügyi korlátozásait.