Ugrás a tartalomra
  -  

Kurosawa Akira "A vihar kapujában"- előadás

Vihar kapujában

Február 8-án 18.30-kor az ingyenes Online Japán Filmfesztivál nyitóakkordjaként "A vihar kapujában" című Kurosawa Akira klasszikusáról Varró Attila filmelmélet és filmtörténet oktató és Vihar Judit, a film alapjául szolgáló A bozótmélyben című Akutagawa Ryūnosuke novella fordítója tart ingyenes online előadást. A világ filmművészetének egyik csúcsa, az 1950-es alkotás anno elnyerte a Velencei Filmfesztivál fődíját. Varró Attila a filmet filmelméleti szemszögből vizsgálva illeszti be a Kuroszava életműbe, illetve filmes utóéletére, a különféle remake-ekre is kitér majd. Vihar Judit irodalmi oldalról közelít majd a témához, két Akutagawa novellát - A vihar kapujában és A bozótmélyben - véve górcső alá. Saját fordítói tapasztalataival gazdagítja az előadást, mindemellett kitér az „igazság” nehezen megfogható fogalmára is. Az előadást követően a nézők online tehetnek fel kérdéseket az előadóknak.

 

Youtube link:

https://jff.jpf.go.jp/watch/jffonline2022/film-lineup/118683-2/https://youtu.be/XUmhnONximc

 

 

A több, mint 20 országot érintő Online Japán Filmfesztivál 2020. novemberében indult világkörüli útjára. Február 14. és 27. között az ország egész területén eredeti nyelven, magyar vagy angol felirattal, otthonunkban, a kanapéról ingyenes nézhetünk meg 20 japán alkotást.

A fesztivál ideje alatt a https://jff.jpf.go.jp/watch/jffonline2022/hungary/ weboldalon minden nap elérhető mind a húsz alkotás, melyeket a lejátszás gomb megnyomását követően 48 órán keresztül akár többször is újranézhet a közönség.

 

További részletek a Japán Alapítvány honlapján: https://japanalapitvany.hu/online-jap%C3%A1n-filmfesztiv%C3%A1l-2022