Ugrás a tartalomra
-
  -  

Mit szimbolizál Godzilla? Mit mond Japán nemzetközi kapcsolatairól?

   

Rengeteg dolog van, ami eszünkbe juthat, ha a japán kultúrára gondolunk:, a karate, a sushi, az ikebana vagy a shinkansen vonatok. A populáris kultúra esetében pedig a mangák és animék mellett leginkább Godzilla az, amit Japánnal azonosítanak az emberek. Az első Godzilla filmet 1954-ben forgatták, és azóta a Toho stúdió már több, mint 30 folytatást készített, nem számolva a Hollywood-i produkciókat. Habár e filmek elsődleges célja a könnyed szórakoztatás, van köztük pár, amelyek komoly társadalmi kérdésekkel foglalkoznak. Ilyen többek között az első, 1954-es Godzilla, amely a nukleáris korszak veszélyeire hívta fel a figyelmet; az 1984/85-ös, amely a nagyhatalmak között kiéleződött viszonyról és a hidegháború kockázatairól szólt vagy a 2016-os Shin Godzilla, amely egyszerre reflektált a fukushimai tragédiára és az Észak-Korea jelentette nukleáris fenyegetésre. 

 

6. webináriumunkon dr. Kopper Ákos, az ELTE Politikai és Nemzetközi Tanulmányok Intézetének oktatója arról beszél nekünk, hogyan vált Godzilla japán kulturális ikonná, hogyan inspirálta Hollywood-ot, valamint hogyan reflektált Godzilla a nemzetközi politika kérdéseire: Japán helyére a világban és a világot fenyegető veszélyekre 1954-ben csakúgy, mint 1984-ben vagy 2016-ban. Az est moderátora és az előadó beszélgetőpartnere dr. Szalai András, az ELTE-TáTK Nemzetközi és Európai Tanulmányok Tanszékének egyetemi adjunktusa.

 

Időpont:

2021.03.22. 18:00

 

Az előadás online, Zoom webinar formában lesz megtekinthető, melyre regisztrálni az alábbi linken lehet.

https://us02web.zoom.us/webinar/register/WN_jj2_H5HWTl2aaa9S0kQ0vA

 

 

A program kezdete előtt tájékozódjon a Zoom webinar rendszer használatáról az alábbi dokumentum segítségével.

Zoom webinar használati útmutató nézők számára

 

 

A Zoom rendszer használatáról a regisztrációt követően hamarosan emailben küldünk Önöknek egy útmutatót, melynek segítségével könnyebben élvezhetik majd dr. Kopper Ákos előadását. Technikai probléma esetén forduljon kollégánkhoz az info@japanalapitvany.hu címen.

 

Amennyiben nem érkezik a Japán Alapítványtól email, vagy nem kapja meg a regisztrációt követő pár napon belül a belépési azonosító linket, valószínűleg regisztrációja sikertelen volt. Ebben az esetben vegye fel a kapcsolatot kollégánkkal az info@japanalapitvany.hu címen.