Magyar Táncművészeti Egyetem, Színházterem
1145 Budapest, Columbus u. 87-89.

NIHONBUYO - A tradicionális japán tánc csodálatos világa

Fujima poszter

Az est fellépője Fujima Rankoh neves japán táncművész, aki Japánban és külföldön egyaránt aktív. Külföldi irodalmi művekre és zenére új táncokat alkot és ad elő, miközben az Edo-kor óta létező tekintélyes japán Fujima tánciskola Daichi ágának képviselőjeként a klasszikus művek továbbvitelére is törekszik.

A művészúr az est folyamán három darabot ad elő hagyományos japán táncstílusban, a „suodori”-ban, ami jelmez, paróka és smink nélküli, kimonóban és hakamában előadott táncot jelent. A bemutatót Sakurai Takako tánckritikus kommentálja. Előadásában a darabok tartalma és kiemelt elemei, valamint a japán tánc általános története kerül ismertetésre.

Az est repertoárjából két művet, a „Matsu no Okina”-t és a „Miyakodori”-t Fujima úr nagymamája, Fujima Fujiko, egy valóságos japán nemzeti kincs koreografálta. Zenéjük hogaku, vagyis japán hagyományos zene olyan egyedi japán hangszerekkel kísérve, mint a shamisen és a tsuzumi, és több mint fél évszázada adják őket elő. A harmadik bemutatásra kerülő táncmű pedig Kafka: Az átváltozás c. regényének japán táncos adaptációja, mely egy férfi történetét meséli el, aki egy reggel hirtelen féreggé változik. A darabot Bartók zongoraműve kíséri, a japán tánc sajátosságai pedig lehetővé teszik, hogy ugyanaz a táncos jelenítsen meg férfit, nőt, állatot és természeti jelenségeket is. A közönség megcsodálhatja ezáltal a japán táncmozdulatok szépségét és különleges kifejezésmódjuk varázsát.

Az előadás japán nyelven, magyar tolmácsolással zajlik.

Dátum:

2022. november 16. 18:30

Helyszín:

Magyar Táncművészeti Egyetem, Ifj. Nagy Zoltán Színházterem

(1145 Budapest, Columbus u. 87-89.)

Jegyár:

2000 Ft

Jegyvásárlás: A tradicionális japán tánc (nihonbuyo) csodálatos, 11.16 18:30 - elérhető jegy