Ugrás a tartalomra
-
  -  

Online Japán Filmfesztivál 2022

 

 

2022. február 14. és 27. között ismét házhoz jön a japán mozi!


A tavalyi nagy siker után a Japán Alapítvány Budapesti Iroda idén is online formában rendezi meg a JFF Online Japán Filmfesztivált. 2022. február 14. és 27. között az ország egész területén eredeti nyelven, magyar vagy angol felirattal, otthonunkban, a kanapéról ingyenes nézhetünk meg 20 japán alkotást, melyek között találhatunk a kritikusok által elismert díjnyertes munkákat és szórakoztató filmeket egyaránt. Az idei kínálatban szerepel többek között Kurosawa Akira A vihar kapujában című klasszikusa, a díjnyertes Awake című kortárs alkotás és Japán egyik legígéretesebb női rendezője, Nishikawa Miwa a Torontói Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában debütált és számos nemzetközi fesztiváldíjat nyert Szabad levegőn című filmje.


2022. február 14. és 27. között idén 20 japán filmet hoz el Magyarországra a JFF Online Japán Filmfesztivál, köztük Japán egyik legígéretesebb női rendezője, Nishikawa Miwa a Torontói Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában debütált és számos nemzetközi fesztiváldíjat nyert Szabad levegőn című filmjét. A Naoki-díjas szerző, Saki Ryuzo egyik művének filmes adaptációjában Mikami, egy volt jakuza-tag, 13 év után szabadul a börtönből. Szeretne tiszta lappal indítani, de vajon képes lesz megvetni a lábát a társadalomban? A főszerepet játszó Yakusho Koji az egyik leghíresebb kortárs színész Japánban.


A Takada Kaoru azonos című regénye alapján készült Mio szakácskönyve az Edo-korban játszódik. A XVII.-XIX. századig tartó 200 év a kulturális virágzás ideje volt Japánban. Az izgalmas történeten túl a filmkockákon megjelenő aprólékosan elkészített ételek e korszak esszenciáját jelenítik meg.

2015-ben sakkozott először egy shogi játékszoftver profi játékos ellen. Az Awake igaz történet ihlette coming-of-age film, mely messze többről szól, mint egy mesterséges intelligencia és egy ember között folyó izgalmas játszmáról, a fesztiválkedvenc Arisztokraták pedig elgondolkodtató dráma a mai japán nők életéről.
 

 


A Fesztivál filmlistája

 

Cím (magyar és angol)

Év

Műfaj

A nyár filmje! It's a Summer Film!

2021

Dráma, vígjáték

Ito Ito

2021

Vígjáték, dráma

Arisztokraták Aristocrats

2021

Dráma

Szabad levegőn Under the Open Sky

2021

Dráma

AWAKE AWAKE

2020

Dráma

A szumó útja - Akik a szamurájok nyomdokába léptek
SUMODO~The Successors of Samurai~

2020

Dokumentumfilm

Mio szakácskönyve Mio's Cookbook

2020

Kosztümös film

Maszkos kórterem Masked Ward

2020

Thriller

Ozland - Varázslat a mosolyfakasztásra OZLAND

2018

Vígjáték, dráma

ReLIFE ReLIFE

2017

Dráma, vígjáték

Szeretete felmelegíti a fürdővizet Her Love Boils Bathwater

2016

Dráma

Fordított Patema  Patema Inverted

2013

Animációs film

Ami még a rámennél is fontosabb The God of Ramen

2013

Dokumentumfilm

Az úszó vár The Floating Castle

2012

Kosztümös film

Médium  Until the Break of Dawn

2012

Dráma

A boldogság kenyere Bread of Happiness

2012

Dráma, vígjáték

EVE idő Time of EVE the Movie

2010

Animációs film

A Déli-sark szakácsa The Chef of South Polar

2009

Dráma, vígjáték

Happy Flight Happy Flight

2008

Vígjáték

A vihar kapujában RASHOMON

1950

Klasszikus

 
 
A Japán Alapítvány Budapesti Iroda igazgató asszonya, Fujii Mami elmondta: „Igazán örülök, hogy a múlt évhez hasonlóan idén is online vetíthetünk megannyi japán filmet a magyar közönségnek, ráadásul magyar felirattal. A nagy népszerűségnek örvendő friss alkotásoktól kezdve az animéken és klasszikusokon át a japán gasztronómiai és harcművészeti dokumentumfilmekig 2022-ben is számos kiemelkedő művet láthatnak majd az érdeklődők. Még ha jelenleg nehéz is kiutazni Japánba, remélem a filmeket látva közelebb érzik majd magukhoz a szigetországhoz, és az érdekes történetek megmozgatnak Önökben valamit.”

A fesztivál ideje alatt, 2022. február 14-27. között a https://jff.jpf.go.jp/watch/jffonline2022/hungary/ weboldalon minden nap elérhető mind a húsz alkotás, melyeket a lejátszás gomb megnyomását követően 48 órán keresztül akár többször is újranézhet a közönség, választható magyar vagy angol felirattal. 

 

További információért látogassa meg az Online Japán Filmfesztivál honlapját:

https://jff.jpf.go.jp/watch/jffonline2022/hungary/

 

Részvétel a fesztiválon

A fesztivál ideje alatt a https://jff.jpf.go.jp/watch/jffonline2022/hungary/ weboldalon tudja megtekinteni filmválogatásunkat, melyeket a Lejátszás gomb megnyomását követően 48 órán keresztül akár többször is újranézhet. A részvételhez csupán regisztráció szükséges, a regisztrációs felület kitöltéséhez kattintson ide.

A regisztrációt könnyíti a felület használatát bemutató videónk.

A honlap használatáról és a fontos technikai tudnivalókról a https://jff.jpf.go.jp/watch/jffonline2022/hungary weboldal jobb felső sarkában található Help menü "How to watch" és "FAQ" gombjaira kattintva értesülhet, az információk magyar nyelven olvashatók.

Készüléktől és böngészőtől függően előfordulhat, hogy nem lejátszhatók a filmek. Az alábbi teszt videóval kérjük ellenőrizze a fesztivál kezdete előtt, hogy gond nélkül megtekinthetőek lesznek-e majd a vetítések:

https://watch.jff.jpf.go.jp/film/testing-your-viewing-environment/

 

A Fesztivál társprogramjai

 

Vihar kapujában

 

 

Promóciós támogatónk:

 

Honlapunkon és Facebook oldalunkon keresztül folyamatosan izgalmas tartalmakat és társprogramokat teszünk közzé a fesztivál indulásáig, így érdemes figyelemmel követni minket! 
 
Facebook oldalunk:

https://www.facebook.com/japanalapitvany