Ugrás a tartalomra
-
  -  

Online Japán Filmfesztivál 2022 - előprogram

 

2022. február 14. és 27. között ismét házhoz jön a japán mozi!

 

A tavaly hatalmas sikerrel zárult Online Japán Filmfesztivál ismét a képernyők elé csábítja a magyar közönséget, hogy nappalink kényelméből szemezgethessünk a kritikusok által elismert díjnyertes munkáktól egészen a mainstream szórakoztató filmekig, melynek nagy része az utóbbi két év termése. Az összesen 20 alkotást felsorakoztató rendezvény témája ez alkalommal az utazás; míg a járványhelyzet okozta magány és bezártság emlékeit világszerte őrizzük, válogatásunkkal reméljük a szigetország gyönyörű tájai, gazdag konyhaművészete és a tradíciókat modern törekvésekkel ötvöző kultúrája virtuális kapuként szolgálva elrepítik nézőinket a tengeren túlra, s reményt nyújtanak, hogy a jövőben személyesen eljuthatnak a látott helyszínekre. Minden film magyar felirattal lesz elérhető a fesztivál ideje alatt, s a megtekintésre szolgáló 48 órás keretidőn belül akár többször is visszanézhetők. Bontsanak velünk vitorlát, s lépjenek be a japán mozi világába!

 

További információért látogassa meg az Online Japán Filmfesztivál honlapját:

https://jff.jpf.go.jp/watch/jffonline2022/hungary/

 

 

A jövő évi filmfesztiválra való ráhangolódásképp 2021. november 15-21. között előprogramunk keretében ismét látható lesz a 2021-es Japán Filmfesztivál alábbi 4 alkotása. A filmek eredeti nyelven, választható magyar vagy angol felirattal lesznek elérhetők a fesztivál honlapján.

 

Az előprogram kínálata

 

A nagy átkelés (2013, 133 perc) / Rendezte: ISHII Yuya

Dráma, Romantikus

The great passage / 舟を編む

Előzetes: https://www.youtube.com/watch?v=HzifkHkBL4I&feature=youtu.be

 

Miképp lehet elmagyarázni olyan egyértelmű szavakat, mint például az irányjelző „jobb”, vagy a „szerelem”?

Majime, ahogy azt nevének jelentése is sejteti, komolysága miatt nem tud szót érteni munkatársaival. Bezzeg, ha a nyelvet kell elemezni! Olyankor különös érzékenységgel fordul minden egyes fogalomhoz. E rendkívüli tehetségét felfedezi a nyugdíj előtt álló Araki, és leendő utódját látva benne, beszervezi a fiatalembert saját részlegére. Ennek köszönhetően Majime hátrahagyhatja nem túl sikeres értékesítői pozícióját; s lehetőséget kap, hogy szerkesztőként bizonyítson. Első projektje egy szótár – hosszú éveken át húzódó – összeállítása, mely 240.000 szócikket foglal majd magába.

A film Miura Shion nagysikerű regénye alapján készült, és 2013-ban a Japán Filmakadémia díjai közül többet is elnyert.

 

 

Gon, a kis róka (2015, 27 perc) / Rendezte: YASHIRO Takeshi

Stop motion animáció

GON, THE LITTLE FOX / ごん

Előzetes: https://youtu.be/iX9JSFuCYyk

 

Gon, a csintalan rókakölyök sok bosszúságot okoz a falubelieknek, ráadásul a megtorlás elől is folyton sikerül elmenekülnie. Hyoju eközben azon fáradozik, hogy betegeskedő édesanyja számára előteremtse a napi betevőt. Egyik akalommal, mikor angolnát szeretne hazavinni, Gon megakadályozza ebben, Hyoju édesanyja pedig nem sokkal ezután meghal. Az embergyermek alakját is felölteni képes rókafi, mélyen megbánja korábbi vétkeit, és vigasztalásképp minden nap ajándékokat visz Hyojunak. Az ifjú azonban nem is sejti, ki áll a kedves gesztusok mögött…

 
Több mint két év kemény munkájának eredményeként született e megható stop motion animáció, melynek története egy régi japán gyermekmesén alapul. 2020-ban bemutatásra került a brüsszeli Anima Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon és a New York-i Nemzetközi Gyerekfilm Fesztiválon.

 

 

Kis éji zene (2019, 119 perc) / Rendezte: IMAIZUMI Rikiya

Dráma, Romantikus

Little Nights, Little Love / アイネクライネナハトムジーク

Előzetes: https://youtu.be/ovsMAwlhiJw

 

Utat találhat-e életünkbe a sorszerű találkozás, ha csupán a munka és otthonlét közt oszlik meg minden időnk? Sato egy munkahelyi baklövést követően büntetésből a Sendai állomás előtt találja magát, hogy ott kérdőívet töltessen ki az járókelőkkel. A rohanó tömegben végül egyetlen személy működik csak együtt: a bájos Saki. Hamar kialakul köztük a kölcsönös vonzalom, s a fiatalok randizni kezdenek. Tizedik évfordulójukon Sato megkéri kedvese kezét, ám Saki gondolkodnia kell a válaszon…

Az Isaka Kotaro azonos című novellakötete alapján készült film a párkapcsolatok összetett mivoltára világít rá különböző szereplők nézőpontjain keresztül. Min múlik vajon, hogy egy romantikus történet végül boldogan alakul, vagy sem?

 

 

A gotói Tora-san (2016, 114 perc) / Rendezte: OURA Masaru

Dokumentumfilm

Tora-san in Goto / 五島のトラさん

Előzetes: https://www.youtube.com/watch?v=dsjH2dekRV0&feature=youtu.be

 

Oura dokumentumfilmje 1993-tól kezdve 22 éven át követi nyomon egy udon tésztát készítő család életét. Helyszínünk a Nagasaki prefektúrához tartozó Goto-szigetcsoport; itt alakította ki tésztaüzletét Inuzuka Torao, avagy a „gotó-i Tora-san”. A termelésben segítségére van 7 gyermeke is, akik reggel 5-kor kelve apjuk mellett szorgoskodnak, majd onnan indulnak tovább az iskolába. Filmünk végig kíséri, miképp cseperednek fel az évek alatt; mindeközben a néző bepillantást nyer egy átlagos, ám nem szokványos japán család történetébe és kapcsolati rendszerébe. A 2016-os Shanghai-i TV Fesztiválon a dokumentumfilmeknek járó Magnólia Nagydíjjal tüntették ki.
 
 
 

 

Részvétel az előprogramon

 

Az előprogram ideje alatt, 2021. november 15. és 21. között a https://jff.jpf.go.jp/watch/jffonline2022/hungary/ weboldalon tudja megtekinteni filmválogatásunkat, melyeket a Lejátszás gomb megnyomását követően 48 órán keresztül akár többször is újranézhet. A részvételhez csupán regisztráció szükséges, a regisztrációs felület kitöltéséhez kattintson ide.

 

A regisztrációt könnyíti a felület használatát bemutató videónk.

 

A honlap használatáról és a fontos technikai tudnivalókról a https://jff.jpf.go.jp/watch/jffonline2022/hungary/ weboldal jobb felső sarkában található Help menü "How to watch" és "FAQ" gombjaira kattintva értesülhet, az információk magyar nyelven olvashatók.

 

 

Készüléktől és böngészőtől függően előfordulhat, hogy nem lejátszhatók a filmek. Az alábbi teszt videóval kérjük ellenőrizze a fesztivál kezdete előtt, hogy gond nélkül megtekinthetőek lesznek-e majd a vetítések:

https://watch.jff.jpf.go.jp/film/testing-your-viewing-environment/

 

 

 

 

Honlapunkon és Facebook oldalunkon keresztül folyamatosan izgalmas tartalmakat és társprogramokat teszünk közzé a fesztivál indulásáig, így érdemes figyelemmel követni minket! 
 
Facebook oldalunk:

https://www.facebook.com/japanalapitvany