Ugrás a tartalomra

A "Marugoto" a Japán Alapítvány tankönyvsorozata, amely a Japán Alapítvány japánnyelv-oktatási szabványán, a "JF Standerd"-en alapul. Ennek elsődleges célja a kölcsönös megértés előmozdítása. A könyveket tanári felügyelettel történő oktatásra fejlesztették ki, és az alábbi kategóriák szerint különülnek szét: Starter (Bevezető - A1), Elementary 1 (Kezdő 1 - A2), Elementary 2 (Kezdő - A2), Pre-Intermediate (Középhaladó - A2/B1), Intermediate 1 (Haladó 1 - B1), Intermediate 2 (Haladó 2 - B1).

A tankönyv mindazoknak szól, akik hobbiból vagy szórakozásból szeretnének tanulni, akik japán barátokkal vagy családtagokkal szeretnének kommunikálni. Valósághű környezetben, azonnal használható japán nyelvtudást kínál. A cél az úgynevezett "can-do"-k teljesítése, amelyek azt jelzik, miket tudunk bizonyos helyzetekben megtenni. Például a japán nyelvtanulás kezdetén az egyszerű kommunikáció célja az olyan készségek elsajátítása, mint a "köszönés", "kedvenc ételek" vagy "hobbi", ezzel szemben "középhaladó" szinten a cél a hiteles japán szövegek hallgatása és olvasása, valamint hosszabb beszédek gyakorlása. Minden szinten a hangsúly az emberek közötti valódi kommunikációra helyeződik, a kölcsönös megértés érdekében. A "Marugoto" sokféle ingyenesen letölthető kiegészítő anyagot kínál, például nyelvtani magyarázatokat, tanári kézikönyveket, hangfájlokat, szókincslistákat, stb.

Ingyenesen letölthető, magyar ajkúak számára készült segédanyagok a Marugoto tankönyvcsaládhoz: 

Tanítási segédlet - Bevezető (A1) - Katsudoo / Teacher's Note (A1) Katsudoo
Tanítási segédlet - Bevezető (A1) - Rikai / Teacher's Note (A1) Rikai

Marugoto - Nyelvtani magyarázatok Bevezető - A1
Marugoto - Nyelvtani magyarázatok Kezdő 1 - A2
Marugoto - Nyelvtani magyarázatok Kezdő 2 - A2
Marugoto - Nyelvtani magyarázatok Középhaladó - A2/B1
Marugoto - Nyelvtani magyarázatok Haladó 1 - B1

A Marugoto központi oldalán számos nyelven, így magyarul is, további ingyenesen letölthető tartalmak találhatók:
https://www.marugoto.jpf.go.jp/

Az összes anyag szerzői joga a Japán Alapítvány tulajdonát képezi. A szabad felhasználás oktatási, nem kereskedelmi célú felhasználás keretében engedélyezett.