Ugrás a tartalomra
Időpont

Egy különleges előadóművészeti témával készültünk Önöknek. Bizonyára többen is részt vettek Önök közül a márciusi Cinema Kabuki filmfesztiválon, amely során talán szokatlannak tűnő hangszerek fül- és szemtanúi lehettek. Vajon milyen hangszerek voltak ezek? Milyen dallamokat játszanak rajtuk és milyen céllal?

Ez a rendkívüli videófelvétel kifejezetten a magyar közönség számára készült, Japán kulturális követe, Tosha Suiho és a Japán Kulturális Hivatal (Agency for Cultural Affairs, a Japán Oktatásügyi Minisztérium egyik hivatala) szervezésében.

A Japán Kulturális Hivatal 2003 óta nevez ki ún. kulturális nagyköveteket. Olyan művészek vagy specialisták közül választják ki őket, akik különösen kiemelkedő kulturális tevékenységet folytatnak. E kezdeményezés célja, hogy mélyítse a nemzetközi közösség japán kultúra iránti megértését, valamint hogy kapcsolatokat építsen, vagy épp megerősítse azokat a japán és külföldi művészek, specialisták között.

Előadónk az említett Tosha Suiho, japán fuvolaművész, aki a shinobue és a nohkan nevű hangszerek elismert zenésze. A videóban többek közt ezeket a hangszereket fogja bemutatni japán nyelven, amelyet magyar felirattal olvashatnak. Tosha san egy kis meglepetéssel is készült az Önök számára; annyit elárulunk, hogy az egyik előadott dal egészen biztosan ismerős lesz mindenkinek, de nem a Cinema Kabuki filmekből…

Ezek a hangszerek nemcsak a hagyományos zene előadására alkalmasak, de manapság már egészen elképesztő, újfajta kifejezésmódokat figyelhetünk meg. A modern performanszok szinte minden érzékszervünkre kiemelt hatással vannak, hiszen nemcsak a hangzásuk lenyűgöző, de rendkívül látványosak is.

Tosha Suiho tanulmányait a Hogaku Hayashi (hagyományos japán zenei kíséretek) szakon végezte el a Tokiói Művészeti Egyetem Tradicionális Japán Zene Tanszékén. Egyetemi tanulmányai alatt olyan díjakat is elnyert, mint a Jokan-díj, a Doseikai Rookie of the Year, valamint az Acanthus Music Award. Számos koncerten és televíziós műsorban is fellépett, mint például a „Nagauta no Kai” (hagyományos japán zenei koncert) és a „Feltörekvő japán zenei és táncelőadók koncertje”, a Japán Nemzeti Színház, NHK „Nippon no Geinou” (japán hagyományos előadóművészet) szervezésében. Előadásai külföldön is nagy sikert arattak, mint például az Egyesült Államokban, Monacóban, Olaszországban és Hollandiában. A klasszikus előadóművészeti tevékenységén kívül részt vett japán popkoncerteken, lemezfelvételeken és egyéb produkciókban. Jelenleg a „Ryoma Quartet” nevű japán és nyugati hangszerekből álló kollaboráció tagjaként is tevékenykedik.

Sok szeretettel ajánljuk a programot mindenkinek, aki valami igazán japánra vágyik!