Ugrás a tartalomra
-
Szépművészeti Múzeum, Schickedanz terem (1. emelet)
  -  
1146 Budapest, Dózsa György út 41.

Yukio Lippit, a Harvard Egyetem professzorának előadása a bostoni MFA Japán Gyűjteményről

Yukio Lippit

Yukio Lippit a Harvard Egyetem művészet- és építészettörténet professzora. Lippit korábban tanított tokiói, bogotai, német és brazíliai egyetemeken is. 2013 és 2018 között a Harvard Egyetem Radcliffe Intézet Johnson-Kulukundis Family Karának művészeti igazgatójaként dolgozott. 2018-ban a Harvard College professzorává nevezték ki ötéves időszakra az egyetemi oktatásban nyújtott kiemelkedő munkájáért.

Jelenleg egy japán építészetről szóló esszégyűjteményen, illetve a több mint 9000 műtárgyból álló, 8. századi japán Shōsōin birodalmi kincstár kelet-ázsiai műkincseiről szóló tanulmánykötetén dolgozik.

Lippit európai látogatása során részt vesz több művészeti konferencián, 2023. június 9-én pénteken azonban a nagyközönség is találkozhat vele. Előadásában a bostoni Szépművészeti Múzeum világhírű, egyben a világon a legnagyobb külföldi japán művészeti gyűjteményét és annak legfontosabb darabjait mutatja be. Az előadás témájának apropóját a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum a HOLD A FELHŐK FELETT. GRÓF VAY PÉTER PÜSPÖK ÉLETE ÉS JAPÁN MŰGYŰJTÉSE című új időszaki kiállítása adja, mivel a neves bostoni gyűjtemény szolgált Vay számára inspirációként saját műgyűjtéséhez.

Az előadás japán nyelven, magyar tolmácsolással fog zajlani.

 

Időpont:

2023. június 9. (péntek) 15:00-17:00

 

Helyszín:

Szépművészeti Múzeum, Schickedanz terem (1. emelet)

1146 Budapest, Dózsa György út 41.

 

Belépés:

INGYENES, helyfoglalás érkezési sorrendben! Az előzetes regisztrálók előnyt élveznek a beléptetésnél!

Regisztráció: https://forms.gle/3HCy9ZSYXHLB8nv6A

A Szépművészeti Múzeum tárlatainak megtekintéséhez külön belépőjegy váltása szükséges!

 

A helyszíni regisztrációt követően az előadás megkezdéséig szabadon látogatható a múzeum étterme (alagsor, zárás 15:00-kor), kávézója (alagsor) és a múzeumshop (földszint).

A mosdók (alagsor, 1. emelet) és a ruhatár (alagsor) természetesen ingyenesen igénybevehetők. A csomagmegőrző használata rididkülnél nagyobb táskák esetében kötelező. A csomagmegőrző 100 Ft-os érmével működik, ami a kiürítésnél visszajár.

További információkért: https://www.szepmuveszeti.hu/latogatasi-informaciok