Ugrás a tartalomra
-
Toldi mozi
  -  
Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 36-38, 1054

Japán Filmhét 2022

 

 

ENGLISH PROGRAM:

https://japanalapitvany.hu/en/japanese-filmweek-2022

 

 

A nyár kezdete nálunk csak egyet jelenthet: újra eljött a Japán Filmhét ideje! Idei filmkínálatunkat az összetartozás jegyében válogattuk össze; található benne könnyed hangvételű vígjáték, de elgondolkodtató, illetve társadalmi problémákat boncolgató dráma is. A sokszínűség ellenére egy valami közös: főhőseink hiába sodródnak el egymástól a változó körülmények miatt, legyen szó családról vagy épp egy egész faluról, a nehézségek ismét egységet kovácsolnak belőlük.

 

 A filmeket japánul, angol és magyar felirattal vetítjük.

 

Nyereményjáték:

Ha részt vett Filmhetünkön, az alábbi Google Form kitöltésével Japán Alapítványos ajándékcsomagot nyerhet. Sorsolás június 27-én!

https://docs.google.com/forms/d/1sbGzF8h_osHPQDpgCJ9LKrEqhh3kIUV_saCo58BHleY/edit

 

 

 

Jegyár: 850 Ft / film

 

Jegyek kaphatók június 9-től a Toldi mozi jegypénztáraiban és weboldalán.

https://toldimozi.hu/programok/japan-filmhet-2022

 

 

Filmhét program (módosult a sorrend!):

 

bentók

Június 21. 18:30

 

Bosszantó bentók

(2019, 106 perc)

Mivel lehetne észhez téríteni rebellis korszakát élő tinilányunkat, ha már csak telefonos üzenetek formájában hajlandó szóba állni velünk? Üljünk le megbeszélni a dolgokat, esetleg lépjünk fel eréjesebben? Ennél sokkal hajmeresztőbb ötlete támad a remek kézügyességű, szingli anyukaként helytálló Kaorunak: tündéri formákat alkotó csomagolt ebédek, azaz bentók összeállításába kezd, rendhagyó koncepciókkal ötvözve. Van, hogy a Kör című film szellemalakja alga hajzuhatagának teljességében mászik elő a dobozból, máskor pedig egy közkedvelt médiaszereplő feszít egy szál fecskében kifabrikálva egy darab sajtból. Vajon a bosszantó bentók képesek lesznek a csonka családot közelebb hozni egymáshoz?

 

Takacu-folyó

Június 22. 18:30

 

A Takacu-folyó

(2019, 113 perc)

Japán déli részén, a Takacu-folyó partján fekszik Manabu szülőfaluja, melynek történetét mélyen átszövik a hagyományok és a generációról genereációra szálló mesterségek. A közösség híres nagy múltú kagura táncukról, mely a kabuki színház egyik őse, s persze szinte minden családban megtanulják a gyerekek az alapvető koreográfiákat. Ám Manabu fia folyton ellógja a gyakorlásokat, ezért apja aggódik, hogy a fiatal generáció többi tagjához hasonlóan az ő gyermeke sem marad a régióban. Több vállalkozás és önkormányzati létesítmény felszámolásra kerül az elöregedő, és egyre csökkenő lakosságszám miatt, ezért mikor az általános iskolát is bezárják, a helyiek egy területfejlesztési projektbe kezdenek.

Mentai piriri

Június 23. 18:30

 

Mentai piriri - A tőkehalrúd receptje

 (2019, 115 perc)

Vegyünk egy nagy csokor japán humort, fűszerezzük csipetnyi drámával, no és persze tegyünk hozzá egy nagy kanál szeretetet. Hogy mi lesz ebből? A nagysikerű Mentai Piriri sorozat filmadaptációja, és persze egyéb összetevők mellett a mentaiko, azaz a csípős tőkehalrúd titkos receptje.

A valós eseményeket feldolgozó történet főhőse, Tosijuki, feleségével visszaköltözik Busanból Fukuokába a II. világháborút követően, s ugyan a család nehezen kuporgatja össze a napi betevőt, valahogy mindig sikerül segíteniük a válság által sújtott rászorulókon: legyen az épp egy árva iskolás vagy a cunami által házukat elvesztett kisebb közösség. Koreai emlékei közt Tosijuki dédelgetve őrzi a finoman fűszerezett tőkehalrúd ízét, melyet Japánban is meg szeretne honosítani. Próbálkozásai nemcsak a ma már közkedvelt étel elterjedéséhez vezetetnek, de a helyieket is összekovácsolja a háborút követő bizonytalan helyzetben.

 

Igazgató és az eltűnt macska

Június 24. 18:30

 

Az igazgató és az eltűnt macska

(2015, 107 perc)

Morii Kjóicsi volt iskolaigazgató rendkívül kimért, hűvös jellemével nem épp a legalkamasabb beszélgetőtárs. Hiába ismeri szinte mindenki a városban, neje halálát követően a nyugdíjas éveit fordítási munkáknak szentelve, a biztonságot adó otthon négy fala között magányba burkolózva tölti. Ám ez megváltozni látszik, mikor egy trikolor macska látogatóba tér hozzá. A kisállat nem ismeretlen számára, elhunyt szerelme sokszor csalogatta hozzájuk finom falatokkal, de a látványa feltépi a régi sebeket. Elkergeti őt, de később aggódni kezd miatta, és a keresésére indul. Kiderül, hogy a kóbor állat valamilyen módon összekötötte a bevásárlónegyed megannyi lakosát, és a hiányát mindenki megérzi...