Ugrás a tartalomra
-
  -  

Mesés levelezőtárs – Marék Veronika és Tone Szatoe üzenetváltása a gyermekkönyvekről hazánkban és Japánban

 

Szeljük át az óceánt a mesék szárnyán két igazán híres gyermekkönyvíróval; Marék Veronika és Tone Szatoe a Japán Alapítvány Budapesti Iroda felkérésére levelet vált egymással, melynek részeként beszámolnak saját tapasztalataikról, a mesekönyvek szerepéről napjainkban, valamint hogy miképp képzelik el ezek jövőjét a járványhelyzet után. Elsőként Tone Szatoe levelét tesszük közzé eredeti nyelven, magyar fordítással mellékelve, melyet a népszerű Boribon és Kippkopp sorozat írójának címez.

 

Marék Veronika

Gyerekkorom egyetlen hosszú játék volt, és abban reménykedtem, hogy sose lesz vége. Amikor pályát kellett választanom, nem tudtam, mitévő legyek.

 

Annyi minden érdekelt! Sok mindent ki is próbáltam - ám a sors elterelt a tévutakról, s egy különös lehetőséget adott: a könyvkészítést.
Kitalálom, megírom, megrajzolom - kell-e ennél jobb játék? Szerencsére a gyerekek jól fogadták a könyveimet - s ezzel eldőlt a sorsom.

 

Sok-sok könyvem jelent meg, írtam meséket, bábjátékokat, tévé- és rádiójátékokat, filmforgatókönyveket, készítettem társasjátékokat. 
Játszom egész életemben. S bár elmúltam 80 éves, még sok-sok tervet dédelgetek a szívemben.

 

Tone Szatoe

Nem túlzás azt állítani, hogy Tone Szatoe japán gyermekkönyv-illusztrátor már hazánkban is óriási rajongótáborral büszkélkedhet. Ez elsősorban a 2014-ben magyarul is megjelent Pipó utazása, illetve a két évvel később kiadott Ahol a szív dobban című könyveknek köszönhető. Tone Satoe alkotásaiban egyaránt felfedezhetők a hagyományos japán művészeti alapok, és a modern európai trendek nyomai is. Finom, álomszerűen légies ábrázolásai nem csak a gyermekek, de szüleik szívét is rabul ejtik. A művésznő 2011 óta Olaszországban él, s miután 2013-ban elnyerte a legrangosabb gyermekkönyv fesztivál, a Bolognai Nemzetközi Könyvvásár illusztrációs fődíját, neve szélsebesen ismertté vált Európa-, s később Japán-szerte.  

 

Tone Szatoe I. levele Marék Veronikához

 

Marék Veronika I. levele Tone Szatoéhoz

 

Tone Szatoe II. levele Marék Veronikához

 

Marék Veronika II. levele Tone Szatoéhoz