29May
 -
Májustól egy új online sorozattal készülünk a japán kultúra szerelmeseinek: a JIB TV és az NHK jóvoltából most egész évben magyar felirattal elérhető dokumentumfilm-sorozatot teszünk közzé Youtube csatornánkon! Ezentúl minden hónap utolsó vasárnapján érdemes lesz a képernyő elé ülni, ugyanis szó lesz japán kertekről, ősi hagyományokról, az innovatív japán kenyérfajtákról, miniatúrákról…egy szóval összegezve, mindenről ami a felkelő nap országával kapcsolatos!   A következő rész tartalmából:    2. rész – A kézműipar szelleme és a fenntarthatóság Következő dokumentumfilmünk Tokió luxusnegyedeként elhíresült, egyben a kereskedelem és kultúra központjaként is szolgáló Ginzába kalauzolja el a nézőket. Legtöbben talán az előkelő áruházak, butikok, éttermek és kávéházak sorára gondolnak, mikor a Ginza szót meghallják, pedig a környéket áthatja a kézművesek energiája, akik hűségesen örökítik tovább tudásukat generációról generációra. Az itt írt történetek formálták a múltat, és építik a jövőbe vezető utat. Ebben az epizódban közelebbről megismerhetjük egy szusi étterem működését, bepillantást nyerhetünk a japán hagyományos egyujjas zokni, azaz tabi készítésébe, valamint felfedik a Mannen Dokei, azaz örökóra mechanikájának titkát Tanaka Hisashige mérnök segítségével. Elődeik iránti tiszteletük és mesterségük megőrzése iránti eltökéltségük támpillérekként szolgál egy fenntartható társadalom megvalósításához.   Közzététel dátuma: 2022.06.26. 19:00     1. rész – A miniatűr világ Három fogásos vacsora, ami elfér egy tű hegyén. Közért, ahol Hüvelyk Panni is nagynak érezné magát. Üdvözlünk a miniatűrök világában! 2020-ban megnyílt a világ egyik legnagyobb beltéri miniatűr témaparkja Tokióban, ahol olyan hétköznapi témákat foglalnak magukba a kiállított tárgyak, mint a kisbotban kapható élelmiszerek. A hihetetlenül élethű miniatűr művészeti alkotások nemcsak az apró csomagolásokat, hanem a belsejében lévő, egyenként 1 mm-nél kisebb rizsszemeket is szimulálja például a rizsgombóc, azaz onigiri esetében.   Emellett betekintést nyerhetünk az Instagramon 2,5 millió követővel rendelkező miniatűr művész mesterségétbe, amint hihetetlen képzelőerejét felhasználva egész világokat hoz létre az imitálás segítségével: olyan keze ügyébe kerülő tárgyakkal, például kapcsokkal és zöldségekkel helyettesíti a tájat, amelyek mellé az apró figurák elhelyezve azok valóban életre kelnek.   Az epizód három különböző miniatűrművész alkotásait vizsgálva feltárja a japán miniatűrök ismeretlen történetét, és közben rámutat miért olyan népszerű ez a rendkívüli elhivatottságot igénylő kézimunka a felkelő nap országában.   Youtube videó linkje: https://www.youtube.com/watch?v=VjCHa1hLbDg     A részek angol és japán nyelven, magyar felirattal lesznek megtekinthetők Youtube csatornánkon! https://www.youtube.com/channel/UCq4sRqh5BMdHmxUift_9Lpg
1June
 -
                Az Irodalom Éjszakájának ötlete tizenhat évvel ezelőtt született Prágában azzal a céllal, hogy a résztvevők minél több érdekes helyszínen, minél több nemzet irodalmából ízelítőt kaphassanak. Azóta nem csak a cseh fővárosnak lett az egyik legjelentősebb irodalmi eseménye, de hazánkban is ötödik éve kínál lehetőséget, hogy az irodalom szerelmesei új írókat és műveket fedezhessenek fel. Az idei rendezvény témája a „sziget", Japán irodalmát ez alkalommal Yoshimoto Banana műve képviseli.  Yoshimoto Banana (1964) a századforduló előtt tört be a a japán irodalmi színtérbe. Munkásságát Yoshimoto Banana-jelenség névvel illetik, és ez nem is csoda. Első kötete, a Kitchen után két éven belül adott ki hét darab könyvet, melyből kettőt megfilmesítettek, emellett több mint 6 millió példányban keltek el, s persze megannyi elismerésben, díjban részesültek. Írásai a mágikus realizmus műfajába sorolhatók, de történetei ihletet merítenek a lányoknak szánt shōjo manga (képregény) világából is.  Holdudvar  (Trivium Kiadó, 2003)  Egy átlagos fiatal nő és egy lányegyenruhába bújt fiú története. Mi bennük a közös? Mindketten elvesztették szerelmüket egy tragikus balesetben. A gyászt másképpen dolgozzák fel, de az érzés ugyanaz: az emlékekkel való küzdelem, fájdalom és üresség. Ám a folyónál megjelenő titokzatos utazó talán megoldással szolgál a lelki gondjaikra. A Yoshimoto diploma-munkájaként, egyben első írásaként megjelent novella elegáns történet, melynek látszólagos egyszerűsége a mesteri történetírás példája.   ​Egy irodalmi happening, mely formabontó stílusban nyújt betekintést a világirodalomba: három estén át 25 ország 25 szerzőjének művéből színészek olvasnak fel részleteket az irodalomhoz nem feltétlenül kötődő vagy kevéssé ismert, különleges helyeken. A Murakami Haruki után talán a második nemzetközileg is elismert kortárs japán szerző végre az Irodalom Éjszakáján! Garantáltan olvasni akarják majd a többi írását is. Tóth Tímea, a Japán Intézet igazgatói asszisztense, programkoordinátor Dátumok   Budapest (Japán: 2021.06.02.) Debrecen (Japán: 2021.06.17.)   Az esemény Budapesten minden évben új városrészbe vándorol, hogy az irodalmi élményen túl a város egyéb kulturális sajátosságaira is felhívhassa a figyelmet. A rendhagyó 8 (a 3. napon pedig 9) helyszín között találjuk a Víztorony legfelsőbb szintjét is, ahol ráadásként a látogatók madártávlatból gyönyörködhetnek a város különleges látképében. A nagy múltú Danubius Nemzeti Hajós Egylet hamisítatlan dunai hangulatot sugárzó Wesselényi Csónakháza (egyúttal a maga nemében utolsó működő úszó csónakház az országban), valamint klubháza jobbára csak a klubtagok számára látogatható. A Budapest legrégebbi román kori emlékének maradványain épült Szent Mihály-kápolna, amely csupán a heti egyszeri misék alkalmával tárja ki kapuit, szintén a kevésbé könnyen hozzáférhető helyszínek listáját gyarapítja, akárcsak a pitypangos nosztalgiával kecsegtető Margitszigeti Gyermektábor. A Palatinus strand, a Margitszigeti Atlétikai Centrum, vagy a Kisállatkert az irodalom szempontjából jelentenek szokatlan párosítást. A harmadik napi meglepetéshelyszín egy mozgó közösségi tér: Jónás – A hal, ami mindent tud. A párját ritkító dizájn-utánfutó formavilága és különleges belső terének kialakítása megidézi a hajók, vitorlások, ladikok testét, a cethal gyomrát.   A helyszíneken párhuzamosan zajló, félóránként ismétlődő felolvasásokat tetszés szerinti sorrendben lehet meghallgatni: a helyszíneken és a rendezvény honlapján elérhető térkép segítségével mindenki maga állíthatja össze aznapi irodalmi barangolásának útvonalát. Budapesten a japán helyszínen nem más, mint a jelenleg nagy népszerűségnek örvendő "Szélvész után is szép vagy" monodráma főszereplője, Szántó Balázs olvas fel egy részletet Yoshimoto Banana novellájából.   Az idén újra hangsúlyt kap az akadálymentesség is. Mindhárom napon lesz egy-egy olyan felolvasás, amelyet jeltolmács közvetít a siketek és nagyothallók számára. A mozgásukban korlátozottak számára megközelíthető helyszínekről a programfüzet nyújt tájékoztatást. A regisztrált vak és gyengénlátó érdeklődőket az önkéntes segítők külön csoportban kísérik el a felolvasások helyszíneire.     Az Irodalom Éjszakájának facebook oldala: https://www.facebook.com/irodalomejszakaja   Az Irodalom Éjszakájáról további részleteket az alábbi weboldalon olvashatnak: https://www.irodalomejszakaja.hu/
Feliratkozás a következőre: