JFF PLUS Online Japán Filmfesztivál

Minden évben nagy sikerrel mutattuk be a japán filmtermés legjavát, ám idén először online formában hozzuk el a nappalikba a mozizás élményét. Az eddigi legnagyobb repertoárt kínálva 2021. február 26. és március 7. között az ország egész területén eredeti nyelven, magyar vagy angol felirattal ingyenes lesz elérhető 30 japán alkotás, melyek között a közönség találhat a kritikusok által elismert díjnyertes munkákat és mainstream szórakoztató filmeket egyaránt. Az összesen 20 országot érintő JFF PLUS Online Japán Filmfesztivál 2020. novemberében indult világkörüli útjára, állomásai közt szerepelt Thaiföld, Ausztrália, Kanada, Észak-Amerika, Németország és Spanyolország is.

Részvétel a fesztiválon

A fesztivál ideje alatt, 2021. február 26. és március 7. között a https://watch.jff.jpf.go.jp weboldalon minden nap három film lesz elérhető, melyeket 24 órán keresztül akár többször is újranézhet a közönség, ehhez csupán regisztrálni kell felhasználónév és email cím megadásával. A regisztrációs felület kitöltéséhez kattintson ide.

A regisztrációt könnyíti a felület használatát bemutató videónk.

Készüléktől és böngészőtől függően előfordulhat, hogy nem lejátszhatók a filmek. Az alábbi teszt videóval kérjük ellenőrizze a fesztivál kezdete előtt, hogy gond nélkül megtekinthetőek lesznek-e majd a vetítések:

Az alábbi táblázatunkkal ellenőrizheti, mely készülékekkel és böngészőkkel tud problémamentesen részt venni a fesztiválon. Mivel Google Chrome és Firefox böngészőn keresztül az esetek többségében nem játszhatók le a videók, érdemes Internet Explorert vagy Edge-t használni!

✓ Támogatott        X Nem támogatott      △ Eszközfüggő, mivel egyes gyártók a Widevine hardveres védelmet választják

▲ Nem támogatott, de esetenként működhet

Technikai probléma esetén forduljon kollégánkhoz az info@japanalapitvany.hu email címen.

A fesztivál kínálata

A filmek eredeti nyelven, választható magyar vagy angol felirattal lesznek elérhetők a fesztivál honlapján.

(Filmelőzetesek és részletes leírások a címekre kattintva)

február 26.

09:00 Maeda Építőipari Vállalat - Fantázia Reklámosztály (2020, 115 perc) / Rendezte: HANABUSA Tsutomu
11:00 Pedig csak a telefonomat hagytam el (2018, 116 perc) / Rendezte: NAKATA Hideo
13:00 Gon, a kis róka (2015, 27 perc) / Rendezte: YASHIRO Takeshi

február 27.
09:00 DANCE WITH ME (2019, 103 perc) / Rendezte: YAGUCHI Shinobu
11:00 Az élet kulcsa (2012, 128 perc) / Rendezte: UCHIDA Kenji
13:00 Norman, a hóember – Az északi fény  (2013, 25 perc) / Rendezte: YASHIRO Takeshi

február 28.
09:00 Mielőtt a kávé kihűl (2018, 116 perc) / Rendezte: TSUKAHARA Ayuko
11:00 Egy éjszaka (2019, 123 perc) / Rendezte: SHIRAISHI Kazuya
13:00 Fióklakók (2011, 24 perc) / Rendezte: KISE Kazuchika

március 1.
09:00 Az ochazuke íze (1952, 115 perc) / Rendezte: OZU Yasujirō
11:00 Borzongj, ahogy csak akarsz (2017, 117 perc) Rendezte: OHKU Akiko
13:00 Kick-Heart (2013, 13 perc) / Rendezte: YUASA Masaaki

március 2.
09:00 RAILWAYS - Történet a férfiról, aki 49 évesen lett mozdonyvezető (2010, 130 perc) / Rendezte: NISHIKORI Yoshinari
11:00 Yonosuke története (2013, 160 perc) / Rendezte: OKITA Shuichi
13:00 Norman, a hóember - A hullócsillagok éjszakáján (2016, 25 perc) / Rendezte: YASHIRO Takeshi

március 3.
09:00 Béke (2010, 75 perc) / Rendezte: SODA Kazuhiro
11:00 0.5 milliméter (2014, 196 perc) / Rendezte: ANDO Momoko
13:00 Hajfonat (2015, 28 perc) / Rendezte: ITAZU Yoshimi

március 4.
09:00 Sumikkogurashi – Zuglakók, a film: A kihajthatós mesekönyv titkos lakója (2019, 65 perc) / Rendezte: Mankyu
11:00 A gotói Tora-san (2016, 114 perc) / Rendezte: OURA Masaru
13:00 Hold álmatlan éjszakán (2015, 27 perc) / Rendezte: YASHIRO Takeshi

március 5.
09:00 Nézzük meg a vízesést! (2014, 88 perc) / Rendezte: OKITA Shuichi
11:00 Tokyo Marble Chocolate (2007, 60 perc) / Rendezte: NAOYOSHI Shiotani
13:00 Az utolsó 30 perc (2020, 114 perc) / Rendezte: HAGIWARA Kentaro

március 6 .
09:00 TSUKIJI WONDERLAND (2016, 110 perc) / Rendezte: Naotaro Endo
11:00 A nagy átkelés (2013, 133 perc) / Rendezte: ISHII Yuya
13:00 Kicsi póklány (2012, 24 perc) / Rendezte: KAIYA Toshihisa

március 7.
09:00 Lady Maiko (2014, 135 perc) / Rendezte: SUO Masayuki
11:00 Kis éji zene (2019, 119 perc) / Rendezte: IMAIZUMI Rikiya
13:00 The Girl from the Other Side (2019, 10 perc) / Rendezte: KUBO Yutaro, MAIYA Satomi

A fesztivál társprogramjai

Rendezői beszélgetések

Február 15-től izgalmas interjúkat osztunk meg honlapunkon, melyekben a fesztivál kínálatából öt rendezővel beszélget Mark Schilling filmkritikus. Megszólal a kortárs japán filmművészet egyik legígéretesebb alakja, OKITA Shuichi, akinek két filmje is látható lesz a fesztiválon. YASHIRO Takeshi stop-motion technikával készült animációs filmjéről beszél, IMAIZUMI Rikiya a Kis éji zene kapcsán az irodalmi adaptáció lehetőségeit fejtegeti, SHIRAISHI Kazuya az Egy éjszakát mutatja be, melynek egyik női szereplője a híres Yuko Tanaka, SODA Kazuhiro pedig a 2011-ben a Hong Kongi Nemzetközi Filmfesztivál Legjobb Dokumentumfilm díját elnyert Béke című alkotói folyamatába ad betekintést. A beszélgetések angol és japán nyelven, választható magyar felirattal elérhetők az alábbi fotóra kattintva.

Beszélgetés a „Mielőtt a kávé kihűl” című regény fordítójával, Béresi Csillával

A JFF PLUS Online Japán Filmfesztivál társprogramjaként a „Mielőtt a kávé kihűl” című kötet magyar fordítójával, Béresi Csillával beszélgetünk. A regényből készült filmadaptáció február 28. 9:00​-től lesz elérhető a fesztivál honlapján. Az interjú meghallgatható a képre kattintva.

Interjú a japán animációs filmekről Liszka Tamással

A JFF PLUS Online Japán Filmfesztivál társprogramjaként a Budapest Film Zrt. vezérigazgatójával, Liszka Tamással beszélgetünk. Az interjú során betekintést nyerhetünk Yashiro Takeshi stop-motion technikával készült rövidfilmjeibe, valamint a nemzetközileg is elismert Production I.G munkáiba.

A Japán Alapítvány Budapesti Iroda igazgató asszonya, Fujii Mami elképp nyilatkozott a fesztiválról: „Nagy öröm számomra, hogy egyszerre 30 filmet is megoszthatunk a magyar közönséggel, melyeket eredeti nyelven, magyar felirattal tekinthetnek meg. Mivel az utazás lehetősége jelenleg korlátozott, szeretnénk a mozizás élményén keresztül közelebb hozni a felkelő nap országát. A fesztivál programjában megannyi elgondolkodtató, vagy épp kacagtató mű szerepel, mint például Az élet kulcsa, de vannak köztük a családi kötelék szépségét szívfacsaróan bemutató történetek is, mint a Mielőtt a kávé kihűl. Szívből remélem, hogy a különböző témák közt mindenki talál kedvére valót, és az otthon melegében jobban megismerhetik majd országom kultúráját.”

Partnerünk:

Honlapunkon és Facebook oldalunkon keresztül folyamatosan izgalmas tartalmakat és társprogramokat teszünk közzé a fesztivál indulásáig, így érdemes figyelemmel követni minket!

Facebook oldalunk: